Meer over De Hooiberg

1 bericht / 0 nieuw
afbeelding van Marcel Vonk
Theoretisch Natuurkundige
QU editor 
wetenschapper 
Meer over De Hooiberg
Gestart op: maandag 24 december 2012, 13:05

Mensen posten op websites als deze graag hun eigen, wilde ideeën over wetenschap. Denk hierbij aan speculatieve posts over waarom de relativiteitstheorie of de quantummechanica onjuist zou zijn.

Dergelijke posts leiden al snel tot een hele (hooi-) berg aan content, waarvan het overgrote deel weinig tot geen wetenschappelijke waarde heeft. Tegelijkertijd heeft iedereen die zo'n idee heeft natuurlijk het recht om te hopen dat hij of zij die ene speld in die enorme hooiberg heeft gevonden.

We verwijderen dergelijke posts dus niet, maar plaatsen ze in een apart forum: De Hooiberg.Het Hooiberg-forum is voor wie langs de gewone weg op het forum binnenkomt niet direct zichtbaar, maar is te vinden door in het pull-downmenu met forums "De Hooiberg" te selecteren.

De regels van De Hooiberg:

  1. Iedereen mag in de hooiberg al zijn (pseudo-) wetenschappelijke ideeën posten en reageren op de ideeën van anderen - zolang dat natuurlijk volgens de etiquetteregels gebeurt.
  2. Buiten de hooiberg zijn de onderwerpen van threads en posts beperkt tot gangbare wetenschappelijke ideeën. Dat wil zeggen: ideeën die via de gebruikelijke wetenschappelijke onderzoeksmethoden (en in het algemeen: door daarvoor opgeleide wetenschappers) tot stand zijn gekomen.
  3. Of een idee tot de hierboven genoemde ideeën valt, is natuurlijk in zekere mate subjectief. De wetenschappelijke moderators van het forum bepalen wanneer een post te speculatief is, en kunnen posts en threads om die reden naar De Hooiberg verplaatsen of verwijderen.
  4. Wanneer een gebruiker diverse malen te horen heeft gekregen dat zijn ideeën in De Hooiberg thuishoren, maar ze toch in de gewone forums blijft verkondigen, kan hij of zij een tijdelijke of permanente ban krijgen.
  5. We proberen streng maar rechtvaardig te zijn. Een forum is echter geen democratie; wie vindt dat de moderatoren in bepaalde zaken te strikt zijn, zal zich daar uiteindelijk bij moeten neerleggen. Wie erg ontevreden is kan natuurlijk altijd op zoek gaan naar een ander forum waar het beleid soepeler is, of zelf een dergelijk forum beginnen.
1
0