Donkere energie

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
Donkere energie
Gestart op: dinsdag 5 juli 2016, 16:15

 Ik heb 2 vragen over donkere energie:

1: Begrijp ik het goed dat de reden voor het bestaan van donkere energie is dat de snelheden waarmee melkwegstelsels zich van ons af bewegen hoger zijn dan op basis van de totale hoeveelheid materie verwacht zou zijn?

2: Begrijp ik het ook goed dat er geen daadwerkelijke versnelling is waargenomen in de zin van dat er op verschillende momenten naar de snelheid van het zelfde object gekeken is waarbij de snelheid de tweede keer (meetbaar) hoger was?

Onderwerp: 
0
3
afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
donderdag 7 juli 2016, 15:39

Ok, ik heb inmiddels zelf al gelezen dat er ook bewijs is dat de expansie snelheid van het universum in het verleden lager was dan nu: Versnelling dus.

 

Om de gang er hier een beetje in te houden zal ik ook meteen maar zeggen waar ik naar toe wil met deze vraag: Ik kan namelijk een voor mij logische redenatie geven waarom ik denk dat het logisch zou zijn als het bereik van zwaartekracht niet oneindig ver is. Los van die redenatie: Stel nu dat het zo is. Wat is dan de consequentie? Dit is wat ik er zelf van maak:

 

Als ik om te beginnen aanneem dat de big bang een expansie is die ergens ooit begonnen is waarbij materie ongeveer uniform verdeeld op een of andere manier naar buiten geslingerd is en aanneem dat dit met verschillende snelheden gebeurd is dan lijkt het mij logisch dat er dan op hoog niveau gezien een supernova-achtige structuur zal ontstaan waarbij een deel van de materie zal achterblijven of onder invloed van zwaartekracht zal terug vallen naar het centrum en de rest als een soort bolvormige schil naar buiten zal bewegen. Waarbij die schil steeds “dikker” zal worden en er tussen het centrum en de “binnenkant” van die schil een relatief lege, groeiende, bolvormige ruimte zal ontstaan.

 

Als ik dan nu dus zou aannemen dat het bereik van zwaartekracht niet oneindig ver is dan komt er een moment dat de materie in de schil buiten bereik van de materie komt aan de andere kant van de schil en later ook een moment dat het buiten bereik komt van de materie in het centrum. Als je dan maar lang genoeg wacht wordt die schil steeds dikker en minder bolvormig zodat je uiteindelijk een dikke laag materie krijgt die min of meer parallel dezelfde kant op beweegt en waarbij alles met een min of meer constante snelheid uit elkaar beweegt afhankelijk van de onderlinge afstanden net zoals we nu ook waarnemen.

 

Die laag heeft dan in de richting van de big bang beweging een achterkant en voorkant waarbij de achterste helft een netto zwaartekracht effect krijgt in de richting van de big bang beweging van de voorste helft en dus versneld.

 

Los hiervan is er natuurlijk een nog makkelijkere consequentie van het niet oneindig zijn van het bereik van de zwaartekracht en dat is dat de snelheid van de expansie in zijn geheel hoger zal zijn dan berekeningen die gedaan zijn met de aanname dat het wel oneindig is.

 

Mijn vraag is nu dan dus: praat ik nu onzin of niet?

donderdag 22 december 2016, 18:39

Veel vragen over donkere energie komen langs op het engelstalige Youtube kanaal PBS Space Time, waar Quantum Universe al eerder over schreef!
zie hieronder de link naar de playlist - Understanding Dark Energy - waar in elke aflevering dieper op een aspect van donkere energie wordt ingegaan:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLsPUh22kYmNA6WUmOsEEi32zi_RdSUF4i

afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
zondag 15 januari 2017, 22:44

Eerlijk gezegd heb ik er spijt van dat ik deze vraag gesteld heb op de manier waarop ik het gedaan heb. Het is een vraag die zonder context (een context die niet past op dit forum) simpel gezegd onzinnig was. Los daarvan heb ik ondertussen zelf het antwoord gevonden op mijn vraag. Die filmpjes heb ik in ieder geval bekeken en waren interessant. Bedankt.