Hoe lang is licht onderweg?

3 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Gerard
Zelfstudie inleiding Physics en Toegepaste Wiskunde. 40 jaar ervaring met vereenvoudigen van bedrijfsprocessen, -cultuur en cijfers.
Hoe lang is licht onderweg?
Gestart op: donderdag 17 augustus 2017, 13:05

Ik heb een vraag over afstand en een lichtdeeltje onderweg.

Men zegt altijd dat met een telescoop in de ruimte kijken is naar het verleden kijken. Maar wat ik niet snap is dat als je met de snelheid van het licht reist het voor een waarnemer net is of de tijd voor de reiziger(bijna) stilstaat .

Dus als een waarnemer naar een zon kijkt op 100.000 lichtjaren afstand maar voor het lichtdeeltje dat naar de waarnemer toekomt lijkt het voor de waarnemer of dat de tijd voor het lichtdeeltje stil staat wat ziet de waarnemer dan?

De ster van 100.000 jaar geleden of de ster van nu omdat het lichtdeeltje met de snelheid van het licht op de waarnemer afkomt en het voor de waarnemer lijkt of voor het lichtdeeltje de tijd stilstaat?

Wordt dan het lichtdeeltje, voor de waarnemer, als het ware opgerekt over de hele afstand? Kan het lichtdeeltje, voor de waarnemer, overal tegelijk (op het lichtdeeltjes pad van de zon naar de waarnemer) zijn omdat voor het reizende lichtdeeltje relatief de tijd stilstaat ?

Zo niet, waarom geldt dan voor een lichtdeeltje dat met de snelheid van het licht reist  niet dat de tijd vertraagt?

Alvast bedankt!

0
2