kan een photon alleen bewegen?

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
afbeelding van joost de haas
journalist/filmmaker
kan een photon alleen bewegen?
Gestart op: maandag 11 januari 2016, 15:24

In gedachtenexperimenten, zoals de relativiteitstheorie, wordt wel eens gesproken over het waarnemen van of het reizen van een photon. Kan een photon in werkelijkheid ook alleen reizen of alleen in groepen van photonen. Is een enkel photon ooit waargenomen?

0
2
afbeelding van Marcel Vonk
Theoretisch Natuurkundige
QU editor 
wetenschapper 
dinsdag 12 januari 2016, 23:16

Zeker, losse fotonen kunnen worden waargenomen. De meeste moderne fotocamera's geven bij de hoogste gevoeligheid al een signaal als de chip door enkele fotonen geraakt wordt, en goede camera's voor astrofotografie al bij een enkel foton.

Het produceren van een enkel foton (op een gecontroleerde manier) is minder eenvoudig, maar ook dat kan gedaan worden: zie bijvoorbeeld

https://en.wikipedia.org/wiki/Single-photon_source

afbeelding van Max Fitters
Architect van beroep. Sporten doe ik heel graag en fanatiek. Sinds een jaar gaat bijna al mijn vrije tijd naar Kosmologie, Quantum Mechanica en Theoretische Natuurkunde. Architect van Zerolution, een theorie die alle data net iets anders uitlegt.
donderdag 15 december 2016, 18:43

"Of een foton in zijn eentje kan bewegen",  is al beantwoord : ja, dat kan hij. U en ik worden elke seconde getroffen door miljoenen fotonen en tegelijkertijd zenden wij zelf ook miljoenen fotonen uit.Ons zenuwstelsel is niet in staat om een enkele foton te registreren, wel als het er heel veel zijn. De dingen die we zien en de warmte die we voelen.

Is bewegen het enige wat een foton kan ? "Bewegen" is eigenlijk niet eens het goede woord ervoor! "Reizen" dekt de lading eigenlijk ook niet !

Een foton is geen brommer die je kan starten of aanduwen. Het is geen brommer die door gas te geven steeds harder gaat rijden tot dat hij exact  299 792 458 m/s gaat rijden (in vacuum) Dat is 1,08 miljard kilometer per uur en geen meter meer! Snelheid C van het licht hebben we dat genoemd.

Een foton is meer te vergelijken met de verplaatsing van een pakketje energie zonder (rust-) massa. Snelheid C is aanwezig vanaf het moment dat er sprake is van een foton, instantaan dus, tot het moment dat de foton niet meer is. Ook het verdwijnen (stoppen) gebeurt dus instantaan, er is geen sprake van afremmen.

Elke entiteit zonder rustmassa verplaatst zich met C !  C is daarom ook niet snel of langzaam, C is wat het is. Omdat het de universiele snelheid is van alles zonder rustmassa, lijkt mij een andere benaming op termijn beter! Voor gluonen geldt namelijk hetzelfde : ook C