kan een zwart gat exploderen?

2 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
afbeelding van joost de haas
journalist/filmmaker
kan een zwart gat exploderen?
Gestart op: vrijdag 15 januari 2016, 14:42
kan een zwart gat exploderen?Gestart op: vrijdag 15 januari 2016, 12:42

vandaag las ik dat er een bijzondere supernova is waargenomen waarin men vermoedt dat een magnetar, een sterk magnetisch zwaar object van een doorsnee van slechts 15 km  is ontploft, waarbij een enorme hoeveelheid energie vrijkwam.

waarom ontploft zo'n zwaar object? dwz wat verandert aan de omstandigheden dat hij op het ene moment nog stabiel is en het volgende moment ontploft?

kunnen alle zware objecten, dus bijvoorbeeld ook de zwarte gaten in melkwegstelsels ontploffen en zo ja, waarom is het dan zo'n zeldzame gebeurtenis?

0
1
afbeelding van Marcel Vonk
Theoretisch Natuurkundige
QU editor 
wetenschapper 
dinsdag 19 januari 2016, 15:36

Van magnetar-explosies weet ik weinig; ik vond wel deze video over de recente ontploffing die misschien meer uitleg geeft. (Ik heb de video niet helemaal bekeken.)

https://www.youtube.com/watch?v=KwmdzD5ZqTk

Mocht je daar meer informatie uit halen, dan horen we het graag!

Een zwart gat kan in elk geval niet ontploffen, om precies dezelfde reden als waarom een zwart gat geen licht kan uitstralen. Op de rand van een zwart gat wordt de ruimte zelf zo snel naar binnen gezogen, dat niets nog naar buiten kan bewegen - dus ook geen schokgolven, brokstukken van een ontploffing, enzovoort.