Klassieke zwaartekracht

Het belang van eenheden

Meestal zijn eenheden – meters, seconden, kilogrammen – niet de grootste zorg van een theoretisch natuurkundige. Vaak kan je als natuurkundige wegkomen met het wat onzorgvuldig omgaan met eenheden, maar soms leidt dit tot een catastrofe.

Gepubliceerd: do, 30/05/2019 - 23:31

Richard Feynman's Lost Lecture

In zijn "Lost Lecture" gaf Richard Feynman een inventief meetkundig argument voor het feit dat planeten hun rondjes om de zon in ellipsbanen draaien. Een mooie uitleg van dat argument is nu als YouTube-filmpje te bekijken.

Gepubliceerd: di, 25/09/2018 - 15:33

Waarom is zwaartekracht zo zwak?

Til een sleutelbos op met een magneet, en je zult merken dat zwaartekracht véél zwakker is dan de elektromagnetische kracht. Is dat toeval, of is daar een reden voor?

Gepubliceerd: ma, 19/03/2018 - 23:58

Effecten van donkere materie in ons zonnestelsel

Forum: 

Mordehai Milgrom ontdekte dat sterren aan de rand van sterrenstelsels soms veel sneller bewegen dan op grond van de gravitatiewet van Newton verwacht mag worden. Dit lijkt op te treden als de gravitatieversnelling op deze afstand kleiner wordt dan een bepaalde drempelwaarde. Pas als dit het geval is, zijn effecten van donkere materie blijkbaar merkbaar. Dat is, als donkere materie inderdaad bestaat.

Abonneer op RSS - Klassieke zwaartekracht