Mechanica

De natuurkunde van de lasso

In films vangen cowboys in het wilde westen met het grootste gemak hun prooi met een lasso. Maar zo eenvoudig is dat lassowerpen nog niet… en er komt, zoals Evita Verheijden ontdekte, de nodige interessante natuurkunde bij kijken!

Gepubliceerd: vr, 01/03/2019 - 13:44

Het tennisracketeffect

Pak een tennisracket bij de steel, gooi het in de lucht zodat het ronddraait, en vang het weer op als het in de oorspronkelijke oriëntatie terug is. Voor één draairichting blijkt dat heel lastig - een verrassend verschijnsel dat bekend staat als het "tennisracketeffect".

Gepubliceerd: ma, 04/06/2018 - 20:06

Watt's got the power

James Watt was een Schotse uitvinder, vandaag precies 282 jaar geleden geboren. Zijn verbetering van de stoommachine zette de industriële revolutie op gang en heeft de wereld voor altijd veranderd.

Gepubliceerd: do, 18/01/2018 - 19:00

Programmeerbare metamaterialen

Materialen maken... met origami? Niet alleen de moleculaire samenstelling van een materiaal bepaalt zijn eigenschappen; ook de microstructuur. Bas Overvelde legt uit hoe de Japanse vouwkunst onderzoekers inspireert bij het maken van nieuwe materialen.

Gepubliceerd: di, 19/09/2017 - 23:57

Hoor je de vorm van een trommel?

Trommels zijn er in alle vormen en maten. De klank die ervanaf komt hangt af van de vorm van de trommel. Maar hoe precies is deze relatie? Kun je de vorm van de trommel horen aan de klank?

Gepubliceerd: ma, 30/01/2017 - 22:21

Waarom klinkt een gitaar anders dan een piano?

Waarom klinkt een gitaar anders dan een piano? Op beide instrumenten maak je geluid door een snaar te laten trillen. Maar vrijwel iedereen zal direct het verschil tussen een gitaar en een piano horen, zelfs als ze precies dezelfde melodie spelen.

Gepubliceerd: do, 17/11/2016 - 17:20

Een applet voor eigentrillingen

In de module "Fotosynthese" van het Quantum Universe-lesmateriaal wordt gebruik gemaakt van een web-applet waarmee eigentrillingen van een systeem van massa's en veren onderzocht kunnen worden.

Een eigentrilling in een kop koffie. Foto: Wikipedia-gebruiker Natural Philo.

Het applet is te vinden op

Gepubliceerd: do, 06/11/2014 - 22:45
Abonneer op RSS - Mechanica