Theoretische natuurkunde

Knutselen met elektronen

Om qubits voor quantumcomputers te kunnen maken, zou het handig zijn om moleculen in detail te kunnen ontwerpen. Met echte moleculen is dat lastig, maar ze op quantumschaal simuleren kan wel. Sander Kempkes bespreekt de recente ontwikkelingen op dit gebied.

Gepubliceerd: di, 05/11/2019 - 12:13

Een lavagracht om je huis?

Veel natuurkundeliefhebbers zijn fan van zowel het Youtubekanaal MinutePhysics als de webcomic XKCD. Combineer de twee, en je krijgt een mooi vormgegeven en natuurkundig verantwoord antwoord op de vraag 'Hoe bouw je een lavagracht om je huis?'.

Gepubliceerd: ma, 09/09/2019 - 16:17

Het Matilda-effect

Het Matilda-effect is het verschijnsel dat wetenschappelijke resultaten van vrouwelijke onderzoekers vaak worden toegekend aan hun mannelijke collega's. UvA-masterstudent Sumedha Bishwas ging op zoek naar voorbeelden van dit effect. (Artikel in het Engels.)

Gepubliceerd: do, 05/09/2019 - 00:57

K-theorie (3): Een beladen kwestie

Elektrisch geladen deeltjes kunnen een positieve of negatieve lading hebben, en die lading kan alleen in veelvouden van een fundamentele lading voorkomen. In sommige natuurkundige modellen kan het concept ‘lading’ echter een stuk ingewikkelder en interessanter zijn!

Gepubliceerd: wo, 28/08/2019 - 23:22

K-theorie (2): Spelen met dimensies

Niet alles wat met een getal wordt beschreven kan positief én negatief zijn. Wat betekent bijvoorbeeld ‘min 4-dimensionaal’? Niets, op het eerste gezicht - maar verrassend genoeg zijn er toch plekken in de natuurkunde waar een dergelijk begrip voorkomt!

Gepubliceerd: wo, 14/08/2019 - 17:39

K-theorie (1): Hoeveel is min drie?

Negatieve getallen komen overal in de natuur voor. Maar hoe kun je ‘min drie’ netjes wiskundig definiëren? Het lijkt een vraag voor muggenzifters, maar het antwoord blijkt te leiden tot allerlei enorm interessante natuurkunde!

Gepubliceerd: vr, 19/07/2019 - 12:59

Leven op een donut

De zwaartekracht maakt planeten bolvormig. Althans, dat is verreweg de meest waarschijnlijke vorm - maar een planeet met een donutvorm is niet volledig onmogelijk. Michiel Rollier dook in de fascinerende fysica van deze extreem onwaarschijnlijke hemellichamen.

Gepubliceerd: do, 24/01/2019 - 23:41

Natuurkunde, wiskunde en puzzels

Natuurkundigen houden van puzzels oplossen - sterker nog: ze doen de hele dag niets anders. Mirte van der Eyden was bij een lezing van Cumrun Vafa, en kwam terug met drie verrassende natuurkundepuzzels die een creatieve maar eenvoudige oplossing hebben.

Gepubliceerd: di, 04/12/2018 - 13:28

Een andere definitie voor emergentie?

Forum: 

De huidige (en bv. ook in Wikipedia) gehanteerde definitie gaat uit van complexe interactie tussen een grote hoeveelheid entiteiten die een nieuwe, emergente eigenschap genereren - een eigenschap die niet aanwezig is bij de onderliggende bouwstenen.
Volgens mij zijn er lang niet altijd grote hoeveelheden bouwstenen nodig oom een emergente eigenschap te genereren bv.:

Pagina's

Abonneer op RSS - Theoretische natuurkunde