Theoretische sterrenkunde

Kun je de tijd terugdraaien?

Als er drie of meer objecten om elkaar heen bewegen, is de geschiedenis al niet meer terug te draaien, zo stelt een internationaal team van onderzoekers. De sterrenkundigen deden computersimulaties met drie om elkaar heen draaiende zwarte gaten.

Gepubliceerd: di, 31/03/2020 - 12:38

Op zoek naar donkere materie

Wat is donkere materie en hoe kunnen we het meten? Met het onderzoek dat een groep bachelorstudenten onder leiding van drie UvA-natuurkundigen deed, hopen ze een nieuwe stap gezet te hebben om tot antwoorden op die vragen te komen.

Gepubliceerd: di, 03/12/2019 - 12:13

Speuren naar nieuwe werelden

Enkele weken geleden wonnen Michel Mayor en Didier Queloz de helft van de Nobelprijs voor de Natuurkunde voor hun werk aan het ontdekken van exoplaneten. Michiel Rollier beschrijft hoe je dat aanpakt, vreemde werelden waarnemen.

Gepubliceerd: vr, 25/10/2019 - 14:12

Kijken met neutrino's

Neutrino's zijn lichte elementaire deeltjes die nauwelijks interactie met andere materie hebben. Ze opvangen in telescopen is dus niet eenvoudig. Toch kunnen we tegenwoordig ook met behulp van neutrino's de hemel bekijken en allerlei interessante conclusies trekken.

Gepubliceerd: vr, 11/10/2019 - 14:02

Massa óf interactie, maar niet allebei

Als experimenten binnenkort de ongrijpbare donkeremateriedeeltjes in het heelal weten te detecteren, kunnen we mogelijk de massa van de deeltjes meten, of welke interacties ze hebben - maar waarschijnlijk niet allebei.

Gepubliceerd: vr, 09/11/2018 - 16:08

Wormgat

Forum: 

Er wordt wel eens gesteld dat een zwart gat eventueel een wormgat zou kunnen zijn naar een andere plek/tijd. Hoe waarschijnlijk is dit, gezien we nooit een zwart gat hebben waargenomen waar materiaal uit komt (zo ver ik weet)?

Echo's van exotische compacte objecten

Normaal gesproken wordt een neutronenster gezien als het kleinste compacte object dat materie kan vormen voor het ineenstort tot een zwart gat. Maar is dat ook zo - en zo niet, kunnen we dat dan meten?

Gepubliceerd: di, 08/05/2018 - 17:14

Het raadselachtige licht van neutronensterren

The Quantum Universe schreef een wedstrijd uit voor bachelorstudenten: schrijf een korte populariserende samenvatting van je scriptie-onderzoek. Boris Wolvers won de wedstrijd; vandaag plaatsen we zijn samenvatting.

Gepubliceerd: wo, 18/10/2017 - 07:19

Raadselachtige straling mogelijk van pulsars

Is de raadselachtige gammastraling uit het centrum van de Melkweg afkomstig van donkere materie? Recent onderzoek lijkt op een ander, maar even interessant antwoord te duiden: de straling is mogelijk afkomstig van supersnel rondtollende pulsars.

Gepubliceerd: di, 16/02/2016 - 21:20

Deeltjesversnellers in het heelal: Jacco Vink

In de ruimte worden deeltjes versneld naar zeer hoge energieën. Hoe dat gebeurt en waar ze vandaan komen is echter niet duidelijk. Jacco Vink is astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam en probeert deze problemen op te lossen.

 

Gepubliceerd: wo, 14/10/2015 - 18:41

Pagina's

Abonneer op RSS - Theoretische sterrenkunde