Theoretische sterrenkunde

Kijken met neutrino's

Neutrino's zijn lichte elementaire deeltjes die nauwelijks interactie met andere materie hebben. Ze opvangen in telescopen is dus niet eenvoudig. Toch kunnen we tegenwoordig ook met behulp van neutrino's de hemel bekijken en allerlei interessante conclusies trekken.

Gepubliceerd: vr, 11/10/2019 - 14:02

Massa óf interactie, maar niet allebei

Als experimenten binnenkort de ongrijpbare donkeremateriedeeltjes in het heelal weten te detecteren, kunnen we mogelijk de massa van de deeltjes meten, of welke interacties ze hebben - maar waarschijnlijk niet allebei.

Gepubliceerd: vr, 09/11/2018 - 16:08

Wormgat

Forum: 

Er wordt wel eens gesteld dat een zwart gat eventueel een wormgat zou kunnen zijn naar een andere plek/tijd. Hoe waarschijnlijk is dit, gezien we nooit een zwart gat hebben waargenomen waar materiaal uit komt (zo ver ik weet)?

Echo's van exotische compacte objecten

Normaal gesproken wordt een neutronenster gezien als het kleinste compacte object dat materie kan vormen voor het ineenstort tot een zwart gat. Maar is dat ook zo - en zo niet, kunnen we dat dan meten?

Gepubliceerd: di, 08/05/2018 - 17:14

Het raadselachtige licht van neutronensterren

The Quantum Universe schreef een wedstrijd uit voor bachelorstudenten: schrijf een korte populariserende samenvatting van je scriptie-onderzoek. Boris Wolvers won de wedstrijd; vandaag plaatsen we zijn samenvatting.

Gepubliceerd: wo, 18/10/2017 - 07:19

Raadselachtige straling mogelijk van pulsars

Is de raadselachtige gammastraling uit het centrum van de Melkweg afkomstig van donkere materie? Recent onderzoek lijkt op een ander, maar even interessant antwoord te duiden: de straling is mogelijk afkomstig van supersnel rondtollende pulsars.

Gepubliceerd: di, 16/02/2016 - 21:20

Deeltjesversnellers in het heelal: Jacco Vink

In de ruimte worden deeltjes versneld naar zeer hoge energieën. Hoe dat gebeurt en waar ze vandaan komen is echter niet duidelijk. Jacco Vink is astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam en probeert deze problemen op te lossen.

 

Gepubliceerd: wo, 14/10/2015 - 18:41

De aarde in aanbouw: van stof tot planeet

Bachelorstudenten natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam doen in hun laatste jaar een onderzoeksproject dat wordt afgesloten met een scriptie. The Quantum Universe schreef een wedstrijd uit: schrijf een korte populariserende samenvatting van je scriptie waarin je voor een breed publiek uitlegt welk onderzoek je gedaan hebt. In de komende weken plaatsen we hier de samenvattingen van de winnaars van de eerste prijs en de eervolle vermeldingen.

Gepubliceerd: vr, 02/10/2015 - 13:21

Video: Gianfranco Bertone over donkere materie

In de zomerperiode plaatsen we op de Quantum Universe-website, naast een wekelijks inhoudelijk artikel op dinsdag, elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video.

Gepubliceerd: vr, 28/08/2015 - 11:18

De Hubble-telescoop en donkere energie

Donkere energie is een van de grootste mysteries in de hedendaagse natuurkunde. In het tweede artikel over de Hubble-ruimtetelescoop (klik hier voor deel 1) gaan we in op hoe supernova's bijdroegen aan de ontdekking van donkere energie.

Gepubliceerd: vr, 15/05/2015 - 17:58

Pagina's

Abonneer op RSS - Theoretische sterrenkunde