Video: Leo Kouwenhoven over het Majoranadeeltje

In de zomerperiode plaatsen we op de Quantum Universe-website, naast een wekelijks inhoudelijk artikel op dinsdag, elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video.

Door alle Engelstalige video’s van de afgelopen weken zouden we bijna vergeten dat er ook in Nederland veel interessante populairwetenschappelijke voordrachten worden gehouden. Een mooie serie van dergelijke voordrachten was de serie Spinoza te Paard waarin tussen 2009 en 2013 in het Paard van Troje in Den Haag maandelijks winnaars van de Spinozapremie aan het woord kwamen om over hun onderziek te vertellen.

De video van vandaag is de voordracht van Leo Kouwenhoven uit deze serie. Het onderzoek van Leo Kouwenhoven kwam in 2012 uitgebreid in het nieuws omdat zijn onderzoeksgroep er als eerste in geslaagd was een zogenaamd Majoranafermion te maken: een fermionisch quantumdeeltje dat zijn eigen antideeltje is.

In het eerste deel van de video legt legt Kouwenhoven uit wat een Majoranadeeltje precies is, waarom het zo lastig te maken en te observeren is, en hoe zijn team erin slaagde om dat uiteindelijk toch te doen.

In de tweede helft van de video komt allereerst Vincent Mourik, student van Leo Kouwenhoven, aan het woord. Hij legt uit hoe dit nieuw gevonden Majoranadeeltje een belangrijke rol kan gaan spelen in de ontwikkeling van een quantumcomputer. Vervolgens beantwoorden Kouwenhoven en Mourik samen vragen uit het publiek en wordt er een experiment getoond waaruit de rol van de quantummechanica op onze alledaagse schaal blijkt. Wie de eerdere video’s in onze serie bekeken heeft zal dit experiment overigens zeker herkennen!

Zelf ook een video of andere link voorstellen? Mail naar info@quantununiverse.nl.

Afbeelding: TU Delft.