maakt Hawkingstraling het zwarte gat lichter of juist zwaarder?

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
maakt Hawkingstraling het zwarte gat lichter of juist zwaarder?
Gestart op: zondag 22 januari 2017, 12:22

 

Vraagstelling:

Wordt de massa van een zwart gat kleiner of juist groter door de uitgezonden Hawkingsstraling?

Uitgangspunt:

Hawkingstraling is straling die veroorzaakt wordt door het ontstaan van een virtueel deeltjespaar door kwantumvacuumfluctuaties buiten de waarnemingshorizon van een zwart gat. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hawkingstraling.

Wanneer 1 deeltje van dit deeltjespaar in het zwarte gat wordt gezogen zal het bijbehorende antideeltje juist van dit zwarte gat worden weggeschoten. Dit aldus weggeschoten deeltje vormt (samen met andere op dezelfde wijze weggeschoten deeltjes) de Hawkingstraling.

“Vervolgens toonde hij aan dat een deel van deze straling - die zich immers buiten de horizon bevindt - ook daadwerkelijk aan het zwarte gat kan ontsnappen”

Redenering:

Echter: Zoals ik het begrijp vindt deze Hawkingstraling dus niet in maar juist buiten het zwarte gat haar oorsprong.

 

Dit leidt mij tot de conclusie dat het zwarte gat door deze Hawkingstraling geen massa verliest, maar juist zwaarder wordt: doordat het deeltje dat van buiten de waarnemingshorizon in het zwarte gat valt, evenveel massa toevoegt aan dit zwarte gat als het antideeltje meegeeft aan de Hawkingsstraling. Ergo zou deze massa(energie) dus onttrokken worden aan de “lege” ruimte rondom dit zwarte gat en niet aan het zwarte gat zelf.

 

De algemene consensus is echter dat het Zwarte gat massa verliest door deze Hawkingstraling. Dus zie ik iets over het hoofd of klopt de consensus niet?

 

Artikelreferentie: 
Onderwerp: 
0
6
afbeelding van Max Fitters
Architect van beroep. Sporten doe ik heel graag en fanatiek. Sinds een jaar gaat bijna al mijn vrije tijd naar Kosmologie, Quantum Mechanica en Theoretische Natuurkunde. Architect van Zerolution, een theorie die alle data net iets anders uitlegt.
dinsdag 4 september 2018, 15:06

Piet, deze zinnige vraag is nu al 18 maanden onbeantwoord.

Dat is vreemd, temeer Marcel Vonk veel weet van  zwarte gaten. Een paar maanden geleden heb ik een uitstekende lezing van Marcel gevolgd over zwarte gaten en een vergelijkbare vraag gesteld, waarop ik geen direct antwoord kreeg. Mijn vraag was tweeledig : Er wordt bij Hawking radiation altijd gesproken over virtuele fundamentele deeltjes, maar nooit over welke deeltjes dat dan zijn? Bovendien verschijnen die deeltjes buiten het zwarte gat en ook altijd in exact gelijke paren (materie en antimaterie), dus als er iets “ontsnapt” aan het zwarte gat en iets “valt” erin dan zullen dat er toch evenveel van het type materie als van het type antimaterie zijn, zodat het zwarte gat niet zwaarder , maar zeker ook niet lichter wordt?

Het ontwijkende antwoord was dat het te ingewikkeld was om dat in deze lezing uit te leggen. Daar had ik vrede mee.

Ik heb zijn boek gekocht “Zwarte gaten, gevangen in tijd en ruimte” in de hoop daar het uitgebreide antwoord wél te vinden. Helaas, ook in het boek wordt er niet in detail over gesproken. Wél (pag.85 – 91) in de zin dat een theoretische versnellende waarnemer, op basis van het equivalentieprincipe, dicht bij het zwarte gat een theoretische temperatuur zou kunnen meten op basis van quantum effecten (virtuele deeltjes paren) en het theoretische Unruh-effect, wat dan weer zou betekenen dat het zwarte gat een bepaalde warmtestraling uitzendt. Die straling zou dan duiden op energieverlies van het zwarte gat en dat zou dus duiden op massa verlies. Zo lust ik nog wel veel meer “wetenschap”!
Gelukkig schrijft Marcel (pag.8-9) al dat bepaalde gevestigde theorieën over 10-200 volkomen onjuist kunnen blijken te zijn. (Wat Marcel trouwens ook aan het begin van de lezing heeft gezegd) Die tekst heb ik met bewondering gelezen. Dat getuigd van bescheidenheid en  realiteitszin, iets wat journalisten wel hebben en veel wetenschappers niet meer.

In het boek van Marcel ben ik begonnen met het onderstrepen van alle beweringen waar geen direct en ook geen indirect bewijs voor is. Ook onderstreepte ik alle beweringen die mij als heel erg onlogisch overkwamen en (dus ook) alle zinnen waarbij theoretische waarnemers in het spel zijn. Die onderstrepingen werden talrijker en talrijker als de hoofdstukken mekaar opvolgden. Veel onderstreepte passages werden gevolgd door beweringen die begonnen met : “dus” en dan dit en dat. Op het einde ging ik sommige van die beweringen kwalificeren als “onbewezen onzin in het kwadraat”. Ik weet dat wetenschappers mogen (eigenlijk is het : moeten) voortbouwen op bestaande theorieën en ook gebruik mogen maken van theoretische mogelijkheden ook al weten ze dat die praktisch onmogelijk zijn en ook niet in het universum voorkomen. Dat maakt het mogelijk om een verzameling bestaande theorieën, hoe controversieel ook,  te combineren om tot wetenschappelijk verantwoorde en ook weer geaccepteerde nieuwe theorie te komen. Die dan weer gebruikt wordt door de volgende wetenschapper, enzovoort.

Naar mijn mening is de wetenschap, van het allergrootste en van het allerkleinste, in een moeras beland, waar ze zonder revolutie niet meer uitkomen. Die revolutie wordt namelijk onmogelijk gemaakt door de huidige wetenschappelijke methode, die juist verantwoordelijk is voor het moeras. Het zwarte gat is daar bij uitstek een voorbeeld van.
Maar goed, terug naar de vraag en mijn antwoord: Ik denk dat er géén Hawkingstraling is, dus dat er geen netto straling van die virtuele deeltjesparen waarneembaar kan zijn. En dat als die er toch wél blijkt te zijn op basis van een betrouwbare observatie, dat ik dan zeker weet dat het zwarte gat dan toch even zwaar blijft. Dat is en blijft de essentie van een echt zwart gat : op het gegeven moment dat het een zwart gat is, dan gaat er niets meer uit. Op geen enkele manier!

afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
zondag 9 september 2018, 21:17

Ik kan me niet herinneren dat ooit iemand van UVA hier op het forum wat zegt dus ik denk dat we hier op ons zelf aangewezen zijn?

Hawking straling is ook niet even een eenvoudig onderwerp en misschien inderdaad wel te ingewikkeld voor ons.

Om te beginnen is voor mij alleen al reputatie van Stephen Hawking genoeg “bewijs” dat als hij zegt dat de massa afneemt dat het dan ook zo is.

Maar ook, als ik de Engelse wiki pagina lees over Hawking straling is dat voor mij ook redelijk duidelijk: de massa wordt minder omdat er door kwantum fluctuaties (wat dat ook moge zijn maar dat is een andere vraag) op de waarnemingshorizon de energie van virtuele deeltjes wordt omgezet in echte deeltje/anti-deeltje paren waarvan er dan een deeltje ontsnapt.

Netto wordt er dan dus energie van het zwarte gat gebruikt om een echt deeltje te “maken” wat ontsnapt en dat energieverlies verklaart dan het zwaartekracht verlies (ik zeg bewust niet massa verlies) of de verkleining van het zwarte gat.

Het enige soort deeltjes wat trouwens in staat is om te ontsnappen op dat punt is een deeltje zonder massa wat de lichtsnelheid heeft. De enige kandidaten voor Hawkingstraling deeltjes zijn dus een foton, graviton of gluon.

Vrije gluonen en gravitonen zijn nog nooit waargenomen dus ik neem nu even de vrijheid om ongehinderd door voorkennis aan te nemen dat het alleen fotonen kunnen zijn waaruit Hawking straling kan bestaan.

afbeelding van Max Fitters
Architect van beroep. Sporten doe ik heel graag en fanatiek. Sinds een jaar gaat bijna al mijn vrije tijd naar Kosmologie, Quantum Mechanica en Theoretische Natuurkunde. Architect van Zerolution, een theorie die alle data net iets anders uitlegt.
woensdag 10 oktober 2018, 22:43
Normal
0


21


false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;}

Leon, bedankt voor de reactie.

Jammer dat Marcel nog niet gereageerd heeft. Ik denk niet dat Hawkingstraling te ingewikkeld is voor ons als het echt zou bestaan. Als het echt zou bestaan dan zou er toch wel ergens een artikel te vinden zijn met een plausibele uitleg en een hypothese welke virtuele deeltjes dan zouden moeten ontstaan, de eerste orde deeltjes bedoel ik dan, de eerste orde virtuele deeltjes die door kwantum fluctuaties kunnen ontstaan.

Ik ben het niet met je eens dat de reputatie van Hawking voldoende zou moeten zijn als bewijs. Dat is zo on-wetenschappelijk! Sterker nog : in de wetenschappelijke wereld geniet / genoot hij niet zo heel veel respect voor zijn wetenschappelijke bijdrages, hij was gewoon ontzettend beroemd bij het grote publiek.

Ik blijf bij mijn stelling dat niets aan een zwart kan ontsnappen. Voor mij persoonlijk is een zwart gat iets anders dan de Schwarzschildstraal of de event horizon, dat is “slechts” de “niet waarneembare” grens. Het niet observeerbare gat waaruit niets kan ontsnappen, de observationele grens vanuit een buitenstaanders perspectief gezien. Het werkelijke zwarte gat, het fysische zwarte gat, zit daar ergens ver achter verscholen. Dus als er net boven het Schwarzschildstraal-zwarte gat, dus ver buiten het fysieke zwarte gat, quantum fluctuaties zijn, zoals die er elk moment in principe overal om ons heen sowiso ook zijn, dan gaat het altijd over + en – in gelijke hoeveelheden. Wat die eerste of tweede, of derde orde virtuele- of echte deeltjes ook zijn, het zijn er altijd in gelijke hoeveelheden.

Dat er dan een paar ontsnappen of heel veel ontsnappen, maakt eigenlijk niet uit, dat zal dat in principe ook in gelijke hoeveelheden zijn. Valt er een +je in dan wordt het zwarte gat zwaarder, maar valt er een –tje in, dan wordt het zwarte gat lichter! Het kan niet zijn dat energie uit het zwarte gat die kwantum fluctuaties veroorzaakt of voedt! Die potentiele energie komt uit het vacuüm buiten het zwarte gat. (potentieel omdat het vacuüm de potentie heeft om + en – in gelijke hoeveelheden te creëren, zonder dat daarbij de wet van behoud van energie wordt geschonden )

Er is nog wel een Hawking bewijzende of juist ondergravende achterdeur mogelijk : Kwantum zwaartekracht! Kwantum zwaartekracht zou dan aannemelijk moeten maken dat de zwaartekracht tussen + en –  net iets sterker is dan tussen + en +    en   tussen – en – ! Dan zou een zwart gat (heel veel +++++++++) net iets harder trekken aan de – tjes die ontstaan op de grens en dan zou een zwart gat dus echt zwart gat lichter makende Hawkingstraling (meer +jes dan –tjes) uit kunnen zenden. Helaas voor dhr. Hawking acht ik de kans dat de zwaartekracht tussen + en – net iets zwakker blijkt te zijn véél groter. Dan zou juist de theoretische Hawkingstraling (meer -tjes dan +jes) erop duiden dat een zwart gat juist zwaarder wordt (net iets meer +jes vallen erin) en dat is meer in de lijn van wat we sowieso al over zwarte gaten weten en wat we ook observeren in het universum: ze worden zwaarder en zwaarder en zwaarder, veel zwaarder dan de kleinste stellaire zwarte gaten die we al redelijk goed begrijpen.

De mysterieuze deeltjes die zogenaamd zouden kunnen ontsnappen hoeven trouwens niet perse de lichtsnelheid te hebben. Bijna de lichtsnelheid is ook voldoende, want ze “ontstaan” net buiten de Schwarzschildradius.

Je aanname dat fotonen de (eerste orde) virtuele deeltjes moeten zijn die ontstaan uit kwantum fluctuaties kan ik op basis van de mij bekende kwantum mechanica niet onderschrijven. Fotonen (en gluonen) zijn bij mijn weten altijd tweede- of derde orde virtuele- of echte deeltjes! Ik durf ook te stellen dat “gravitons” niet bestaan.

Ik denk eigenlijk alleen maar aan de Aether. Dat de Aether het enige eerste orde elementaire “deeltje” is, met up-quarks en gluonen als tweede orde elementaire deeltjes, die uit de aether kunnen ontstaan. (uiteraard dus ook de anti-up-quark en het anti-gluon) Als derde orde komen dan pas fotonen, neutrino’s, elektronen en positronen tevoorschijn. Pas daarna meer “massieve” deeltjes.  Maar laat astronomen of experimentalisten eerst maar eens aantonen dat Hawking straling ook echt bestaat.

afbeelding van Leon
Natuurkunde filosoof
zaterdag 13 oktober 2018, 01:06

Tja, Ik kan alleen zeggen dat ik denk dat het niet realistisch is om te denken dat je als amateur het beter kan weten dan de experts en dus denk ik dat het beter is om te proberen te begrijpen wat de experts zeggen als iets niet logisch lijkt in plaats van proberen met een alternatieve verklaring te komen.

>De mysterieuze deeltjes die zogenaamd zouden kunnen ontsnappen hoeven trouwens niet perse de lichtsnelheid te hebben.

In de praktijk moeten die wel de lichtsnelheid hebben want alleen iets met massa kan minder dan de lichtsnelheid hebben en iets met massa kan niet snel genoeg versnellen naar, of ontstaan met, bijna de lichtsnelheid. Het kan dus alleen een massaloos deeltje zijn, het moet ook nog als los deeltje kunnen bestaan (Gluonen en Quarks vallen dus af) en het moet een positief energie equivalent hebben. Het enige deeltje dat ooit is waargenomen wat hier aan voldoet is een foton en die gaan maar op één snelheid: c

Ether bestaat niet. Dat is bewezen. Het heeft geen zin om tegen bewijs in te gaan.

Hawking straling is puur theoretisch en puur theoretisch is het mogelijk, maar moet nog maar aangetoond worden. Het zou mij niet verbazen als dit nooit gebeurd. Maar dat doet niets af aan dat het theoretisch mogelijk is.

afbeelding van Max Fitters
Architect van beroep. Sporten doe ik heel graag en fanatiek. Sinds een jaar gaat bijna al mijn vrije tijd naar Kosmologie, Quantum Mechanica en Theoretische Natuurkunde. Architect van Zerolution, een theorie die alle data net iets anders uitlegt.
zaterdag 3 november 2018, 15:49
Normal
0


21


false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;}
Normal
0


21


false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Calibri",sans-serif;}

Tja tja, ik denk juist dat het goed is om niet zomaar alles te geloven wat experts zeggen, zeker als helemaal voorbij gegaan wordt aan logica. Wetenschappers worden geacht zich te houden aan wat ze geleerd hebben, de consensus die bereikt is, hoe onlogisch die er ook mag uitzien. De hele wetenschappelijke geschiedenis zit vol periodes dat ze, achteraf bezien, allemaal het verkeerde geleerd hadden op de universiteiten. Tot er eentje kwam die daar brutaal en onverschrokken verandering in bracht. Waarom zou de hedendaagse wetenschap daarvan afwijken, waarom zou er nu wel op universiteiten de werkelijkheid onderwezen worden? Waarom zou zo’n kentering alleen maar uit het brein van een wetenschapper kunnen voortvloeien? Ik denk juist dat hedendaagse wetenschappers verblind zijn door consensus, dat ze die consensus gewoon als vanzelfsprekend massaal zijn gaan accepteren! Dat wetenschappers zich tegenwoordig uitsluitend nog maar bezighouden met een miniem onderdeeltje van het geheel, zodat je er wel van uit moet gaan dat de bereikte consensus ook correcte consensus is. Die moderne consensus mag, in tegenstelling tot de klassieke consensus, zeer onlogisch en counter intuïtief zijn. De kwantum mechanica en Relativiteit hebben van onlogica en counterintuitieviteit juist een pluspunt gemaakt, voor de rest zeggen ze tegen “ons” niet wetenschappers : “shut up and calculate” en dat zegt genoeg vind ik.

Maar goed, de discussie over de Hawkingstraling gaat onverminderd door.

Zelfs een “deeltje” binnen de Schwartzschild radius met snelheid C kan niet ontsnappen, daar is geen misverstand over. Een “deeltje” met precies snelheid C, precies “op”, de Schwartzschild radius, zou kunnen ontsnappen als die snelheid exact haaks is op de radius, maar een deeltje met net iets minder snelheid dan C kan dan niet ontsnappen. Een “deeltje” net buiten de Schwartzschild radius hoeft niet snelheid C te hebben om te kunnen ontsnappen, de ontsnappingssnelheid is daar namelijk net geen C. Wat blijft in deze hele Hawkingstraling discussie is de vraag : welke deeltjes ontstaan waar precies? Pas dan weten we of een solitair stabiel zwart gat lichter kan worden met de tijd als er dus netto Hawkingstraling-massa ontsnapt.

Einstein bewees dat hij geen “ether” nodig had, maar wetenschappers verdraaiden dat als het bewijs dat er geen “ether” is. Er rustte namelijk een vloek op de “ether”, ze wisten dat die er moest zijn, maar ze konden hem / haar niet vinden. Vandaar dat ze blij waren met Einstein, ook al heeft die een tijdje weerstand geboden. Einstein’s grootste blunder is dat hij gestopt is met het ontkennen van de afwezigheid van een “ether”!

Er moet echter echt wel een “aether” zijn, dat is echt wel bewezen. Uiteraard is het niet de oude verkeerd begrepen “ether” die er inderdaad niet is. Het is wel de “aether” die volgens de kwantum mechanica noodzakelijk is om bepaalde fundamentele processen in het vacuüm mogelijk te maken. De kwantum mechanika had helaas niet het lef om het woord “aether” weer wetenschappelijk te maken. Ze gebruiken andere woorden en vooral complexe formules, maar het blijft de “aether”!

We gaan nooit het bewijs van Hawkingstraling van echte zwarte gaten meemaken, we gaat het nooit observeren. Wat blijft is de theoretische mogelijkheid op basis van theoretische zwarte gaten die theoretisch mogelijk zijn op basis van hypothetische theoretische consensus.Leon, ik denk erover om helemaal te stoppen met de The Qwantum Universe. Het brengt mij niet wat ik ervan verwacht en gehoopt had. Echte wetenschappers mengen zich niet in de discussies, zodat wij een beetje verloren in de rondte filosoferen. Dus als je weer een antwoord schrijft, wees niet verbaasd als ik niet meer reageer.
zaterdag 19 januari 2019, 16:26

[quote=Piet Nieuwendijk]

 

Vraagstelling:

Wordt de massa van een zwart gat kleiner of juist groter door de uitgezonden Hawkingsstraling?

Uitgangspunt:

Hawkingstraling is straling die veroorzaakt wordt door het ontstaan van een virtueel deeltjespaar door kwantumvacuumfluctuaties buiten de waarnemingshorizon van een zwart gat. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hawkingstraling.

 

 

Als je de theorie achter de Hawkingstraling leest, is dit uitgangspunt niet helemaal juist. Hawkingstraling is de straling die wij waarnemen omdat wij versnellen ten opzichte van"lege ruimte" die het zwarte gat in valt. Wij zien de velden en deeltjesparen die zo het gat in verdwijnen als een straling.

 

Volgens mij is daarmee ook de vraag beantwoord. Hawkingstraling bestaat voor ons omdat wij ten opzichte van die lege ruimte versnellen. maar voor het zwarte gat bestaat die straling helemaal niet. Dus twee verschillende waarnemers hebben een andere werkeijkheid. Dat mag blijkbaar in de quantum-wereld voor ten opzichte van elkaar versnellende waarnemers. Maar het Zwarte gat wordt er dus nooit lichter of zwaarder van omdat de straling voor het gat niet bestaat.

Geen idee of Hawkings dit met me eens zou zijn....