Donkere materie en de nieuwe kijk op de zwaartekracht

6 berichten / 0 nieuw
Donkere materie en de nieuwe kijk op de zwaartekracht
Gestart op: donderdag 14 april 2016, 23:28

De term 'donkere materie' vind zijn oorsprong in metingen van snelheden van sterren aan de rand van sterrenstelsels. Deze bewegen sneller dan verwacht op basis van de zichtbare massa van het sterrenstelsel en zouden eigenlijk weg moeten vliegen van het sterrenstelsel in een parabolische of hyperbolische baan. Omdat dit niet gebeurd, neemt men aan dat het sterrenstelsel meer massa moet bevatten dan wat zichtbaar is, en geen klein beetje ook: Ca. 4 keer zoveel. Deze massa heeft vreemde eigenschappen: Het heeft geen bekende interactie met de normale materie behalve dan zijn zwaartekracht. Ook de distributie van deze materie is heel vreemd: Omdat het sterrenstel roteert, liggen de meeste sterren grofweg in een plat vlak. Donkere materie zou zich hierbij niets van aan en vormt een bol rondom het sterrenstel op basis van metingen van 'gravitational lensing'.

Nu heeft Milgrom Mordehai uit metingen al geconstateerd dat het punt waarop de snelheden van sterren gaan afwijken van de gravitatiewet van Newton, steeds op een vaste afstand van het centrum van het sterrenstel optreedt waarbij de zwaartekracht een 1/r karakteristiek gaat vertonen in plaats van een 1/r2 karakteristiek. Nu heeft Erik Verlinde met een nieuwe theorie kunnen aantonen door zwaartekracht niet als een fundamentele kracht te beschouwen, maar als een emergente kracht te beschouwen die ontstaat door verschillen in informatiedichtheid. Hierbij heeft hij kunnen aantonen dat de zwaartekracht veranderd op grote afstanden in de orde grootte van 50.000 lichtjaar.
Dit zou een verklaring kunnen vormen voor de resultaten die Milgrom Mordehai heeft verkregen.

Ik vraag me af wat voor effect dit heeft op de metingen van de verdeling van donkere materie op basis van gravitational lensing. Is deze verdeling met de nieuwe theorie fundamenteer anders? M.a.w. is het nog steeds een bol rondom het sterrenstelsel? Kan er nog steeds geconcludeerd worden donkere materie een nieuwe, onbekende vorm van materie moet zijn en geen artefact van een incomplete theorie over de zwaartekracht?

0
5