Video: Kosmologie en de richting van de tijd

In de zomerperiode plaatsen we op de Quantum Universe-website, naast een wekelijks inhoudelijk artikel op dinsdag, elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video.

Vandaag: Leonard Susskind over kosmologie, entropie en de richting van de tijd. Deze lezing maakt onderdeel uit van de Messenger Lectures die al sinds 1924 aan de Amerikaanse Cornell-universiteit georganiseerd worden. Veel beroemde natuurkundigen hebben lezingen in deze serie gegeven – heel bekend zijn bijvoorbeeld de lezingen die Richard Feynman in 1964 in deze serie gaf.

De lezing sluit goed aan op onze dossiers over entropie en zwarte gaten. Susskind legt uit wat entropie is, en wat dat begrip te maken heeft met de richting van de tijd. Vervolgens bespreekt hij een centrale vraag in de kosmologie: waarom nemen wij een heelal waar dat begonnen is in een de extreem geordende toestand van de oerknal?

In de lezing komt zo nu en dan een formule langs, maar de lijn van het verhaal zou ook te volgen moeten zijn voor wie niet van wiskunde houdt. Wie het aandurft raden we ook zeker aan om de tweede en derde lezing in deze serie te bekijken, over zwarte gaten, entropie en verstrengeling. Die lezingen zijn technischer van aard (met name in de tweede lezing komt wat rekenwerk voor) maar voor de doorzetters ook zeer de moeite waard.

Zelf ook een video of andere link voorstellen? Mail naar info@quantununiverse.nl.

Foto: Skitter Photo.