7/8 oktober: Weekend van de Wetenschap

Op 7 en 8 oktober 2023 kan je overal in Nederland een kijkje nemen achter de schermen van wetenschap en technologie. Allerlei instellingen door het hele land openen dan hun deuren voor een breed publiek.

Het Weekend van de Wetenschap is h├ęt gratis wetenschapsfestival in heel Nederland voor jong en oud. Het evenement wordt al sinds 2012 jaarlijks georganiseerd in het eerste weekend van oktober. Je komt tijdens het weekend op allerlei plaatsen waar je normaal gesproken niet zomaar komt: universiteiten, technologie-instituten en technologische bedrijven. Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je op die plaatsen rondleidingen volgen, zelf proefjes doen, vragen stellen aan wetenschappers, demonstraties volgen, enzovoort.

Natuurlijk is ook de natuurkunde tijdens het Weekend van de Wetenschap goed vertegenwoordigd. Het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam – de thuisbasis van de Quantum Universe-redactie – doet bijvoorbeeld mee aan de Open Dag van het Science Park Amsterdam op zaterdag 7 oktober. Ontdek daar hoe hoog een supergeleidende ring kan springen, hoe een 3D-TV werkt, wat de nauwkeurigste klok ter wereld is, wat de quantummechanica en de zwaartekracht met elkaar te maken hebben, en nog veel meer.

Ook in de rest van het land kun je bij allerlei instellingen terecht. Het volledige programma vind je vanaf 27 september op de website van het Weekend van de Wetenschap. Op die website vind je nu al een indruk van wat je in oktober kunt verwachten, en een leuke verzameling van wetenschap die je zelf thuis kunt doen.

Zet 7 en 8 oktober dus in je agenda! En houd het X/Twitter-account van het weekend in de gaten voor de laatste aankondigingen.