Serie: Vraag het een natuurkundigeDeeltjesHet tragische leven van een foton DoorAriane WaitzDeel 412 minIn de rubriek “Vraag het een natuurkundige” beantwoorden we vragen van onze lezers. In deze derde editie behandelen we de vraag van lezer Gijs: bevindt een foton zich altijd in de singulariteit van een zwart gat?
DeeltjesDe quantummechanica van Gerard ’t Hooft DoorJort de Groot16 minOp 6 april van dit jaar won de Nederlandse natuurkundige Gerard ’t Hooft de Special Breakthrough Prize voor zijn inzichten in ijktheorie en het standaardmodel. Een goede aanleiding om een artikel te besteden aan recenter werk van ’t Hooft over de grondslagen van de quantummechanica.
DeeltjesEen standaardmodelspel DoorJosé Dupont8 minIn het spel Elementary, bedacht door een Leidse natuurkundestudente, leer je de wereld van het standaardmodel kennen. Het leuke en laagdrempelige spel kun je met familie of vrienden spelen, en laat je zonder intimiderende formules kennismaken met elementaire deeltjes en hun interacties.
Serie: QuantumpioniersDeeltjesQuantumpioniers (0): wat voorafging DoorJort de GrootDeel 122 minIn de serie ‘Quantumpioniers’ bespreekt Jort de Groot het leven en het werk van natuurkundigen die belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de ontwikkeling van quantummechanica. Dit ‘nulde’ deel gaat over ontwikkelingen vóór de 20e eeuw die uiteindelijk zouden leidden tot het quantumbegrip.
Serie: Students on ScienceDeeltjesMonitoring nuclear reactors from afar DoorNina OskamDeel 1012 minIn de serie ‘Students on Science’ presenteren we Engelstalige artikelen die zijn geschreven door studenten van het vak Wetenschapscommunicatie aan de UvA. Vandaag beschrijft Nina Oskam hoe we in de toekomst met neutrinodetectoren verschillende nucleaire reactoren kunnen opsporen.
DeeltjesVeiliger internet door quantumcomputers? DoorJildou Hollander14 minTwee weken geleden publiceerden wetenschappers resultaten die een quantuminternet, en daarmee een vrijwel onmogelijk te kraken vorm van communicatie, dichterbij kunnen brengen. Waarom hebben we nieuwe encryptie nodig, en waarom is deze zo moeilijk af te luisteren?
DeeltjesHoe bouw je een neutrino-detector? DoorMarcel Vonk10 minHet was vorige maand groot nieuws: neutrino-detector KM3NeT had een neutrino met enorm hoge energie gedetecteerd. De meting werd gedaan met een gigantisch netwerk van detectoren die zich diep in de Middellandse Zee bevinden. Maar hoe bouw je nu precies zo’n detector?
DeeltjesDualiteiten: wat zijn dat eigenlijk? DoorJosé Dupont10 minDualiteiten vind je overal in de natuurkunde. Maar wat betekent het als een golf duaal is aan een deeltje, de ‘bulk’ van een theorie duaal is aan de rand, of als een model zelf-duaal is? En zijn zulke dualiteiten nog ergens nuttig voor?
DeeltjesNeutrino met enorme energie gedetecteerd DoorMarcel Vonk8 minHet KM3NeT-samenwerkingsverband kondigde deze week de detectie aan van een kosmisch neutrino met een recordenergie van ongeveer 220 miljoen miljard elektronvolt. Het deeltje werd gedetecteerd in de diepte van de Middellandse Zee.