The Quantum Universe

Natuurkunde voor iedereen

Zoek
  • Home
  • Heelal
  • Materie
  • Deeltjes
  • Series
Zoeken
Voor wie meer wil weten

Materie

Materie

Over wrijving en rode verkeerslichten

DoorMarcel Vonk
4 min

Als een verkeerslicht op rood staat, wacht iedereen – totdat iemand begint over te steken. Al snel steekt iedereen dan over. Amsterdamse natuurkundigen hebben ontdekt dat er, als twee elkaar rakende oppervlakken beginnen te glijden, een vergelijkbaar proces plaatsvindt.

meter
Materie

Zijn natuurconstanten constant?

DoorSarah Jansen
12 min

De lichtsnelheid, de massa van een elektron, de constante van Planck: wie zich bezighoudt met natuurkunde komt regelmatig dit soort ‘natuurconstanten’ tegen. Waar komen ze vandaan? En zijn ze écht constant of kan hun waarde in in de loop van de tijd veranderen?

regenworm
Materie

Hoe wormen door doolhoven kronkelen

DoorMarcel Vonk
4 min

In drukke ruimtes bewegen we van nature langzamer dan in een lege ruimte. Verrassend genoeg kunnen wormen precies het tegenovergestelde gedrag vertonen: in een omgeving met willekeurig verspreide obstakels, hebben ze de neiging sneller te bewegen wanneer er meer obstakels zijn.

spaghetti
Materie

Spaghetti met een natuurkundige twist

DoorAmber Visser
4 min

Het is 1 april, en wat is een betere manier om de dag te beginnen dan met een klassieke grap? Pak een doos droge spaghetti, geef er eentje aan iemand en vraag om die bij de uiteinden vast te pakken en in tweeën te breken. Klinkt simpel, toch?

vreemd object
Materie

‘Vreemde’ objecten bewegen zonder brein

DoorJans Henke
6 min

Geïnspireerd door de manier waarop hersenloze levensvormen zoals zeesterren en slijmzwammen zich voortbewegen, hebben natuurkundigen ‘vreemde’ objecten geconstrueerd die autonoom rollen, kruipen en vooruit wiebelen over onvoorspelbaar terrein, zelfs bergopwaarts en over obstakels.

Materie

Voorkom stukgevroren flessen

DoorJans Henke
6 min

Heb je ooit een fles met vloeistof in de vriezer laten liggen, om die vervolgens gebarsten of gebroken terug te vinden? Om je te behoeden voor vervelende schoonmaakbeurten, hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam onderzocht waarom dit gebeurt en hoe je dit kunt voorkomen.

prisma
Materie

Is alles spectraal?

DoorJort de Groot
18 min

De meter is gedefinieerd aan de hand van een golflengte die ontstaat bij de emissie van een foton uit een atoom. Zo volgt een meetkundig resultaat uit een “spectrale” eigenschap. Geeft dit voorbeeld een diepere waarheid achter ons universum weer? We nemen een kijkje in het spectrum en vragen ons af: is alles spectraal?

penne
Materie

Pi benaderen met pasta

DoorSophie Schot
6 min

Wist je dat je met behulp van pasta het getal pi kunt benaderen? In dit artikel legt Sophie Schot uit hoe je dat doet, maar vooral ook waarom de methode werkt. Do try this at home!

khatyrkiet
Materie

Expeditie quasikristal

DoorAmber Visser
8 min

Iets meer dan een week geleden beschreef Amber Visser de fascinerende quasikristallen. Vandaag vervolgt ze het verhaal met de zoektocht naar natuurlijk voorkomende quasikristallen. Die zoektocht begon in een stoffig museum, en eindigde in een expeditie naar de ruige wildernis in het noordoostelijke puntje van Rusland.

  • 1
  • 2
  • 3
  • …
  • 25
  • Volgende »

The Quantum Universe is een populairwetenschappelijke website over natuurkunde.

De website is een initiatief van het Delta Institute for Theoretical Physics, het overkoepelende instituut voor theoretische natuurkunde van de universiteiten van Amsterdam, Leiden en Utrecht.

Artikelen op deze website zijn ingedeeld in de categorieën Heelal, Materie en Deeltjes. Elke dinsdag en vrijdag verschijnt er een nieuw artikel.

portret Marcel Vonk

Marcel Vonk

Theoretisch Natuurkundige

Hoofdredacteur Quantum Universe

logo the Quantum Universe
logo Delta Institute for Theoretical Physics
  • Contact
  • Redactie
  • Copyright
  • Privacy en cookiebeleid
Copyright 2012-2025 © Quantum Universe