HeelalDe zon in actie DoorSophie Schot2 minEen paar dagen geleden was het veel in het nieuws: zonnestormen die communicatieblackouts veroorzaakten. Maar wat is een zonnestorm eigenlijk? En hoe veroorzaken ze communicatieproblemen?
HeelalInformatie, zwarte gaten en paardenraces DoorJames Robinson12 minJe hebt 25 paarden en een renbaan met 5 startplekken. Hoe bepaal je zo efficiënt mogelijk welke drie paarden het snelste zijn? En wat heeft dit raadsel met informatietheorie en met zwarte gaten te maken?
HeelalOnverwachte verbanden in natuurkunde DoorSarah Jansen14 minSymmetrieën, zwaartekrachtsgolven en botsingen van deeltjes – drie natuurkundige fenomenen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het was dan ook een grote verrassing toen bleek dat bepaalde aspecten van deze fenomenen wiskundig gezien exact hetzelfde zijn.
HeelalBestond er een kosmos vóór het heelal? DoorAriane Waitz12 minWie het universum bewondert krijgt al snel allerlei vragen. Een kleine 14 miljard jaar geleden vond waarschijnlijk de oerknal plaats. Maar was er daarvóór dan ook iets? Wat? Het precieze antwoord op zulke vragen weten we niet, maar de theorieën opperen interessante mogelijkheden.
Serie: Zwarte gatenHeelalBijna-extreme zwarte gaten DoorJildou HollanderDeel 178 minIn februari schreef Jildou Hollander op onze website een artikel over extreme zwarte gaten. Deze extreem geladen of roterende objecten komen in het heelal waarschijnlijk niet voor, maar bíjna-extreme zwarten gaten komen dat wel, en zoals Jildou in dit vervolg uitlegt zijn ook die heel interessant!
HeelalZo voelt zwaartekracht op andere planeten DoorSophie Schot2 minZwaartekracht – je bent er misschien niet zo mee bezig. Je bent immers gewend aan de zwaartekracht op aarde. Maar hoe zou je de zwaartekracht ervaren op een andere planeet? Voor de BBC zocht natuurkundige Brian Cox zocht het uit.
Serie: Students on ScienceHeelalHow to find invisible stuff DoorDamian van LeeuwenDeel 910 minIn de serie ‘Students on Science’ presenteren we Engelstalige artikelen die zijn geschreven door studenten van het vak Wetenschapscommunicatie aan de UvA. Vandaag beschrijft Damian van Leeuwen hoe natuurkundigen met het XENONnT-experiment donkere materie proberen op te sporen.
HeelalHeeft het universum een geheugen? DoorSarah Jansen4 minDe relativiteitstheorie doet een opmerkelijke voorspelling over zwaartekrachtgolven: elke zwaartekrachtgolf zou een onuitwisbare afdruk op de ruimtetijd moeten achterlaten. Is er enige hoop om deze ‘herinneringen’ van het universum te observeren?
Serie: Zwarte gatenHeelalExtreme zwarte gaten DoorJildou HollanderDeel 1612 minExtreme zwarte gaten zijn heel bijzondere zwarte gaten. Lang werd geloofd dat ze niet echt konden bestaan, maar recentelijk is reden ontstaan om daaraan te twijfelen.