“Adventures through the laws of Nature”

De oorlog in Oekraïne woekert al enige tijd door, en om een hart onder riem te steken van alle slachtoffers van dit conflict organiseert het Nordic Institute for Theoretical Physics, ook wel Nordita genoemd, een reeks colleges voor het algemene publiek. De colleges gaan over een breed scala aan natuurkundige onderwerpen, van deeltjesfysica tot kosmologie, en zijn ontworpen om toegankelijk te zijn voor een breed publiek. Er wordt dus niet van je verwacht dat je een PhD is de hogere wiskunde bezit, alleen dat je leergierig bent.

banner

In totaal worden er onder de titel “Adventures through the laws of Nature” tien colleges gegeven, op twee verschillende locaties. De eerste zes vinden plaats in Stockholm en de overige vier in Uppsala. Gelukkig hoef je echter geen ticket naar Zweden te boeken: de colleges zijn ook live te volgen via Zoom. Inschrijven kan gratis en voor niets, maar de organisatie hoopt dat deelnemers één van de vele goede doelen die op de website staan zal steunen om zo iets te doen voor oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Hoewel de eerste twee colleges over quantummechanica en statistische fysica van het Stockholm-deel van de serie al zijn gegeven, kun je nog prima meedoen: het materiaal van de docent kun je terugvinden op de website.

De onderwerpen van colleges drie tot en met acht zijn ook al bekend: dat zijn speciale relativiteit, quantumveldentheorie, zwaartekracht, de ‘theory of everything’ en golven en optica. Daarna zullen er nog twee colleges gegeven worden over gecondenseerde materie en kosmologie, maar de titels van deze laatste twee colleges zijn nog niet bekend. Hoe dan ook, genoeg interessante onderwerpen dus om uit te kiezen. Er zal zeker iets tussen zitten dat de QU-lezer zal bekoren!

Link: Adventures through the laws of Nature

Opnames van de eerste twee colleges: