De fysica achter de Nobelprijzen

De toekenningen gebeurden al in oktober, maar gisteren werden in Stockholm de Nobelprijzen ook officieel door de Zweedse koning Carl Gustaf aan de winnaars uitgereikt. Een goede aanleiding om nog eens terug te blikken op de natuurkundeprijzen: wat zijn nu precies de ontdekkingen waarvoor die zijn toegekend?

In oktober schreven we al kort over de natuurkundeprijzen: de ene helft van de prijs ging naar Arthur Ashkin voor het ontwikkelen van het ‘optisch pincet’, en de andere helft naar Gérard Morou en Donna Strickland voor het ontwikkelen van extreem korte en intense laserpulsen.

Dat klinkt indrukwekkend, maar wat is nu precies de natuurkunde die die twee ontdekkingen zo interessant maakt? In een mooie korte video op het YouTubekanaal Sixty Symbols legt astronoom Mike Merrifield dat uit. Als bonus – Merrifield is immers astronoom, en geen laserfysicus – beantwoordt hij ook nog de vraag hoe één van de ontdekkingen kan helpen bij het beter begrijpen van de fundamentele zwaartekracht en het al dan niet bestaan van donkere materie.

De uitreikingsceremonie zelf terugkijken? Dat kan via de website van het Nobelcomité.