De kettingfontein

Wist je dat een ketting met vaste kralen, als je die uit een beker naar beneden laat vallen, zich heel raar gedraagt? De ‘kettingfontein’ die je dan krijgt is een gevolg van mooie natuurkunde: het Mould-effect.

Ik heb de situatie hieronder geschetst: de blauwe vaste lijn laat zien wat je (of in ieder geval: ik) zou verwachten wanneer je een ketting uit bijvoorbeeld een beker laat vallen. Wanneer je dit fenomeen echter test, zul je zien dat de ketting juist de vorm van de blauwe stippellijn volgt.

mould effect

In 2013, intussen meer dan 10 jaar geleden maar voor natuurkundige vindingen toch altijd nog vrij recent, ‘ontdekte’ Steve Mould dit effect – het is daarom ook naar hem vernoemd. Hij maakte een video van dit effect, die je hier kunt bekijken:

De video is inmiddels al 2,5 miljoen keer bekeken, en heeft het internet niet onbewogen gelaten. Zo dachten mensen zelfs dat de video nep was, heeft de New York Times er een stuk over geschreven en heeft Axel Paredes in Guatemala zelfs een meters hoog kunstwerk gemaakt van het fenomeen. Uiteindelijk werd de video ook bekeken door twee natuurkundigen: John Biggins en Mark Warner. Zij besloten uit te dokteren wat er hier nu precies aan de hand is.

Nieuwsgierig? The Action Lab legt hier de resultaten van Biggins en Warner rond het Mould effect uit: