Dichter bij het zwarte gat

Vorige week donderdag opende Rijksmuseum Boerhaave hun nieuwe expositie Dichter bij het zwarte gat. De dag ervoor vond de feestelijke opening plaats, en QU-redacteur Jildou Hollander mocht erbij zijn. Ze vertelt waar de expositie over gaat, en waarom ze een uitnodiging voor de opening kreeg.

Rijksmuseum Boerhaave
Afbeelding 1. Een val in een zwart gat. In de immersieve beleving ervaar je zelf hoe het is om in een zwart gat te vallen. Foto: Rijksmuseum Boerhaave.

Zwarte gaten zijn een populair onderwerp onder natuurkundigen, en ook bij het grote publiek spreken zwarte gaten tot de wildste verbeelding. We hebben het op de Quantum Universe-site dan ook vaak over deze kosmische monsters, zoals bijvoorbeeld dit 13-delige dossier over zwarte gaten, of toen er voor het eerst een foto werd gemaakt van een zwart gat, of juist abstracter, over een zwart gat als quantumversleutelaar.

Helaas bevindt het dichtstbijzijnde zwarte gat zich zo’n 150 lichtjaar van ons af. We kunnen dus niet zelf ernaartoe reizen om het te bekijken, maar met de nieuwe expositie van het Boerhaave-museum is een zwart gat nog nooit zo dichtbij geweest.

In een samenwerking met onder meer het Dutch Black Hole Consortium, en met wetenschappers Jeroen van Dongen en Emilie Skulberg als gastcuratoren, heeft het museum namelijk een tentoonstelling over zwarte gaten gemaakt, met de titel Dichter bij het zwarte gat. Bij de feestelijke opening kreeg ik alvast een sneak preview van de tentoonstelling te zien.

Het ongrijpbare zwarte gat wordt tastbaar gemaakt met verschillende experimenten en persoonlijke items van grote onderzoekers zoals Stephen Hawking, Albert Einstein en Sir Roger Penrose. Ook vertellen vier jonge wetenschappers (waaronder ikzelf!) je in beeldfragmenten meer over de wondere wereld van zwarte gaten, en waar hun huidige onderzoek onder andere op focust: zo hebben we het bijvoorbeeld over de meting van zwaartekrachtgolven, de informatieparadox en holografie. Ten slotte kun je zelf ervaren hoe het is om in een zwart gat te vallen in een alles-opslokkende simulatie!

Ben je nieuwsgierig geworden naar de expositie en wil je meer weten? De tentoonstelling is vanaf nu te zien en loopt tot en met 5 januari 2025. Meer informatie is te vinden op de website van Rijksmuseum Boerhaave.