Donkere energie: energie van niets

We hebben het in de afgelopen maanden op deze website regelmatig over donkere materie gehad. Maar het heelal heeft nog een beroemde donkere component: donkere energie. Wat is donkere energie precies, en waarom houdt die energie natuur- en sterrenkundigen zo bezig?

Afbeelding 1. Een screenshot uit de PBS Space Time-serie.De formule beschrijft hoe een heelal waarin donkere energie voorkomt in de loop van de tijd uitdijt.

Einstein zou het als zijn ‘grootste blunder’ beschouwd hebben: het feit dat zijn formules voorspelden dat volkomen lege ruimte – het  vacüum, dus – een bepaalde energie kan hebben. Sinds 1998 weten we echter uit waarnemingen aan verre supernova’s en de achtergrondstraling uit het heelal dat deze bizarre mogelijkheid in ons heelal daadwerkelijk gerealiseerd is. ‘Niets’ heeft een energie; een energie die we vandaag de dag donkere energie noemen.

Over donkere energie valt enorm veel te vertellen – zoveel, zelfs, dat het door ons al eerder bejubelde Youtubekanaal PBS Space Time een serie afleveringen over dit onderwerp begonnen is. Inmiddels zijn er 4 afleveringen verschenen, elk zo’n 12 minuten lang. Klik op de links hieronder om ze te bekijken, Zodra er meer afleveringen verschijnen vullen we onderstaande lijst natuurlijk aan!