Echt Zwaar

Tijdens het symposium Trends in Theory werd vorige maand niet alleen over natuurkundeonderzoek gepraat; tussen de lezingen door werd ook het nieuwe boek Echt Zwaar van wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout gepresenteerd. Het boek gaat over een onderwerp dat momenteel erg “hot” is in de theoretische natuurkunde: zwaartekracht. Van Galileo Galilei tot Erik Verlinde, alle oude en nieuwe ideeën over de zwaartekracht komen aan bod.

Martijn van Calmthout is journalist bij de Volkskrant, Einstein-kenner en gek op wetenschap. Hij schrijft dagelijks voor de krant, twittert en presenteert livewetenschapsshows. Eerder schreef hij onder meer Echt Quantum, Sam Goudsmit, Survivalgids voor de toekomst en, samen met Jelle Reumer, Nobel op de kaart: Op zoek naar de Nederlandse Nobelprijswinnaars van vroeger en nu.

Roerige geschiedenis

Van de eerste valproeven tot de nieuwste reuzedetectoren die kunnen voelen hoe het heelal rilt: Martijn van Calmthout beschrijft in Echt Zwaar de roerige geschiedenis van de zwaartekracht. Plaats van handeling: het Panthéon in Parijs, waar de langste slinger van Foucault, nauwelijks zichtbaar voor het oog in een etmaal een hele cirkel ronddraait.

Van Calmthout dwaalt dat etmaal met een Moleskin vol aantekeningen langs de rand van de cirkel en ontmoet, terwijl de uren een voor een verstrijken, de schimmige Franse fysicus en alleskunner Léon Foucault zelf. Hij vertelt hem over de grote geesten die zwaartekracht overpeinsden en die probeerden te vangen in theorie en formules, eerst van mysterieuze krachten, daarna van ruimte en tijd zelf en tenslotte van niets meer, alleen informatie.

Grote geesten

Ook gaat Van Calmthout in gesprek met die grote geesten zelf: Galileo Galilei, Isaac Newton, Albert Einstein, Karl Schwartzschild, Gerard ’t Hooft, Kip Thorne en tenslotte ook de moderne theoretici die helemaal niet meer in de ouderwetse zwaartekracht geloven, onder wie Erik Verlinde.

Echt Zwaar telt 192 pagina’s, en is in paperbackvorm te koop voor €18,95. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Lias, en mede mogelijk gemaakt door het Delta Instituut voor Theoretische Fysica.

Bron: voorjaarsbrochure Uitgeverij Lias.