Famelab: van bacteriën tot zwaartekracht

Aanstaande vrijdag, 22 april, vindt in Utrecht de finale plaats van Famelab – de wedstrijd waarbij jonge wetenschappers de kans krijgen om in drie minuten hun onderzoek aan een breed publiek uit te leggen. De aandacht van uw redactie werd getrokken door de bijdrage van UvA-postdoc Bert Vercnocke over quantumzwaartekracht, maar ook over allerlei andere onderwerpen – van bacteriën tot ons onderbewustzijn – zijn tijdens de finale zeer interessante mini-voordrachten te horen.

Wie er aanstaande vrijdag niet bij kan zijn – plaatsen reserveren kan overigens hier – kan de diverse bijdragen ook op het YouTube-kanaal van De Kennis van Nu bekijken. Onze favoriete bijdrage is zoals gezegd die van Bert Vercnocke, die uitlegt wat het raadsel rond quantumzwaartekracht is, en zich afvraagt of quantumeffecten in een zwart gat alleen op microscopische schaal plaatsvinden, of gelden voor het enorme zwarte gat als geheel:

Ook over allerlei andere onderwerpen uit allerlei taken van wetenschap valt via Famelab, in hapklare bites van drie minuten, erg veel te leren. De uitslag van de competitie wordt deels door het publiek bepaald, dus heeft u een favoriete kandidaat, stem dan vooral!

Foto blokkenschema: Circe Denyer.