Het mysterie van tornado’s

Op 10 december jongstleden raasde er een reusachtig onweerssysteem over de Mississippi-vallei in de Verenigde Staten. Weinigen zouden deze storm onthouden hebben, ware het niet dat hij meerdere grote tornado’s produceerde. De tornado’s veroorzaakten grote schade over een gebied van wel 400 km lang, wat leidde tot 90 slachtoffers. Dit maakte het onweerssysteem de dodelijkste tornado-uitbraak ooit in de maand december. De grote vraag is hoe het kan dat er nog steeds zo veel slachtoffers vallen ten gevolge van een natuurverschijnsel dat toch algemeen bekend lijkt te zijn.

tornado
Afbeelding 1. Een tornado. Foto: Justin Hobson.

Het fenomeen van tornado’s is er een van uitersten. Er worden zeer hoge windsnelheden bereikt (tot wel honderden kilometers per uur) in een gebied van slechte enkele honderden meters tot enkele kilometers. Tegelijkertijd hebben meteorologen grote moeite om het ontstaan en verloop van tornado’s met enige nauwkeurigheid te voorspellen. De gemiddelde tijd tussen een waarschuwing voor een tornado en het moment dat de tornado boven je hoofd hangt is slechts 8 minuten. Daar bovenop komt nog het feit dat de waarschuwingen vaak vals alarm zijn (tot wel 70-80% van de waarschuwingen blijkt vals alarm). Dit is onder andere een gevolg van het feit dat tornado’s ontstaan uit onweersbuien van alle vormen en maten. En zelfs als er twee (met de huidige technieken) identiek ogende onweerssystemen ontstaan, produceert de één wel tornado’s, terwijl de andere dat niet doet.

Vanuit zowel weerkundig als natuurkundig oogpunt is het dus interessant – en nuttig – om dieper in het verschijnsel ‘tornado’ te duiken. In onderstaande aflevering van de podcast unexplained van Vox genaamd “the tornado problem” bespreken journalist Brian Resnick en host Noam Hassenfeld het mysterie rond tornado’s.