In gesprek over zwarte gaten

Vorige week interviewde podcastmaker Lex Fridman de bekende theoretisch fysicus Andrew Strominger. Als expert in de snaartheorie neemt Strominger je in dit twee uur durende interview mee in de wondere wereld van zwarte gaten en quantumzwaartekracht.

blackhole10.jpg

Lex Fridman is van origine een onderzoeker aan MIT die zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie. Voor de MIT-courseware nam Fridman colleges op die hij op zijn YouTubekanaal plaatste en in het voorjaar van 2018 begon hij als aanvulling daarop een podcast die zich richtte op interviews met verschillende wetenschappers binnen het vakgebied van de kunstmatige intelligentie. Na enige tijd kwamen echter ook steeds meer experts uit andere takken van de wetenschap die bij Fridman aanschoven. Inmiddels heeft zijn YouTubekanaal meer dan 350 miljoen weergaven en hebben verscheidene bekende namen – zoals Mark Zuckerberg en Elon Musk – bij Fridman in de studio gezeten.

Enkele aspecten onderscheiden Fridmans podcasts van de vele andere podcasts die er vandaag de dag zijn. Allereerst zijn de gasten meestal experts uit ofwel de wetenschap ofwel de techwereld die een enorme hoeveelheid vakkennis mee aan tafel brengen.  Ook opvallend is dat de podcasts meestal tussen de twee en vier uur duren. Het leuke daaraan is dat Fridman zijn gasten ook alle tijd kan gunnen om wat meer in de details te treden.

Behalve bekenden uit de techwereld zijn er dus ook geregeld theoretisch natuurkundigen die met Fridman in gesprek te gaan. Bekende namen die voorheen al eens aanschoven waren Sean Carroll, Leonard Susskind en Cumrun Vafa. Ook vorige week interviewde Fridman weer een bekende theoretisch natuurkundige waarvan de doorgewinterde QU-lezer de naam misschien al eens heeft horen langskomen: Andrew Strominger.

Ook binnen de snaartheoriegemeenschap geniet Strominger de nodige status. Een van zijn belangrijkste wapenfeiten is een artikel dat hij samen met Cumrun Vafa schreef, waarin zij lieten zien hoe je de microscopische toestanden van zwarte gaten kunt tellen met behulp van snaartheorie – zoals we al eerder bespraken in dit artikel uit de artikelenserie zwarte gaten. Ook in het interview met Fridman komt strominger terug op dit artikel, en nog heel veel meer: Albert Einstein, holografie, snaartheorie, tijd en zelfs even kort buitenaardse wezens en kernwapens passeren de revue in dit bijna twee en een half uur durende gesprek. Naast het bespreken van ontzettend veel fascinerende feiten over deze onderwerpen weet Strominger ook goed uit te leggen hoe hij tegen de snaartheorie aankijkt en hoe hij denkt dat we over honderd jaar terugkijken op zijn werk en de snaartheorie in het algemeen. Voor wie dus niet genoeg kan krijgen van zwarte gaten en niet bang is voor een beetje diepgang, is deze podcast absoluut een aanrader!