Lezingenreeks: De wereld is quantum

Quantum – een woord dat je de laatste tijd overal hoort. Van state of the art technologie, tot Marvelfilms en vaatwastabletten, alles om ons heen lijkt quantum te zijn, maar wat is quantum precies en wat maakt het zo bijzonder? Om deze en andere vragen te kunnen beantwoorden, organiseert het Studium Generale van de Universiteit Leiden een lezingenreeks die voor iedereen toegankelijk is, gegeven door verschillende experts op dit gebied.

solvay
Afbeelding 1. Groepsfoto van de Solvay-conferentie van 1927. Hier kwamen 29 natuurkundigen bijeen om te discussiëren over de nieuwe quantumtheorie. Afbeelding: Benjamin Couprie, Institut International de Physique de Solvay, via Wikimedia Commons.

Het Studium Generale is een organisatie van de Universiteit Leiden die academische activiteiten, zoals lezingen en symposia, organiseert voor een breed publiek. Dit jaar is er in een samenwerking met het Leids Instituut voor Onderzoek in Natuurkunde, Quantum Delta NL en TNO een lezingenreeks georganiseerd over quantummechanica en quantumtechnologie. In deze lezingen zullen experts vertellen over de verschillende aspecten van de quantummechanica. De basisbegrippen en de filosofische interpretatie van de theorie worden besproken, maar er wordt ook gepraat over recent onderzoek en technologische toepassingen, zoals quantumcomputers, quantumencryptie en quantumcommunicatie en de mogelijke maatschappelijke impact van deze technologieën. Voor iedereen wat wils, dus! De lezingen zijn gratis en kunnen ook los bijgewoond worden, dus kom vooral langs.

Het programma van de lezingenreeks:

  • Donderdag 7 maart (19:30 – 21:30): Quantummechanica – een inleiding – Prof.dr. Carlo Beenakker
  • Donderdag 21 maart (19:30 – 22:00): De quantumcomputer – Dr.ir. Anne-Marije Zwerver en Dr. Evert van Nieuwenburg
  • Donderdag 28 maart (19:30 – 22:00): Quantumcommunicatie – Ir. Janice van Dam en Dr.ir Bob Dirks
  • Donderdag 4 april (19:30 – 22:00): Today’s experimental research at Leiden University – from microscopic to macroscopic – Dr. Semonti Bhattacharyya, Dr. Kaveh Lahabi and Dr.ir. Bas Hensen
  • Donderdag 11 april (19:30 – 22:00): Verstrengeling van quantum, filosofie en samenleving – Dr.ir. Julia Cramer en Dr. Marij van Strien
  • Donderdag 25 april (19:30 – 21:30): Quantum en de zwaartekracht – Prof.dr. Erik Verlinde

Op de website van het Studium Generale vind je uitgebreidere omschrijvingen van alle afzonderlijke lezingen en de locatie waar deze zullen plaatsvinden. Aanmelden voor de lezingen is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd.