Perseverance op Mars geland!

NASA’s Marsrover Perseverance is gisterenavond veilig op de rode planeet geland. In de komende tijd zal de rover, ook wel liefkozen ‘Percy’ genoemd, zijn onderzoek gaan doen. De livestream van de landing is nu terug te kijken, en ook in de komende periode zullen via bijvoorbeeld YouTube regelmatig updates worden gegeven.

perseverance
Afbeelding 1. Perseverance. Een artist’s impression van de Marsrover op de rode planeet. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech.

Perseverance heeft vier verschillende wetenschappelijke doelen:

  1. Zoeken naar mogelijkheden voor leven. Daarbij moet je niet denken aan menselijk leven op de planeet, en al helemaal niet aan kleine groene mannetjes, maar aan het vinden van gebieden waar in het verleden microbisch leven mogelijk zou zijn geweest.
  2. Als zulke gebieden in kaart zijn gebracht zal ook naar tekenen van vroeger microbisch leven zelf gezocht worden. Met name gesteente dat tekenen van zulk leven zou kunnen bevatten zal door Percy worden geanalyseerd.
  3. De rover zal op het Marsoppervlak een soort van ‘bibliotheek’ aanlegen van verschillende monsters, zowel uit gesteente als bodemmonsters.
  4. Er zal worden onderzocht of uit de Marsatmosfeer (voldoende) zuurstof gewonnen kan worden – natuurlijk in de hoop dat de planeet in de toekomst ook gemakkelijker menselijk leven kan herbergen.

Voor dit alles zal de rover natuurlijk niet de gehele planeet rond kunnen rijden; de Marsrover is ‘neergezet’ in een kansrijk gebied voor alle vier de doelen, de Jezero-krater. Hier kun je precies zien waar de rover rondrijdt.

Het hele project wordt door NASA uitgebreid online in beeld gebracht. Zo kun je hieronder via YouTube de landing terugkijken. Maar ook in de komende periode zullen via bijvoorbeeld YouTube nog regelmatig updates worden gegeven – de eerste zelfs vanavond (vrijdagavond) al. Op deze pagina vind je een overzicht van alle media-events (zowel de opgenomen events als degene die nog komen) rond Perseverance.