Physics 101 door Physics Girl

Dianna Cowern is een Amerikaanse natuurkundige en wetenschapspopularisator die al jaren het populaire YouTubekanaal PhysicsGirl beheert. Recent is Cowern op YouTube begonnen met een beginnerscursus natuurkunde waarin op entertainende wijze allerlei basisbegrippen uit de fysica worden uitgelegd.

In Amerika heten de eerste natuurkundecolleges die studenten krijgen vaak ‘Physics 101′. Cowern besloot haar eigen variant op zo’n collegeserie te maken, maar dan niet vol saaie, droge leerstof maar in betrekkelijk korte YouTubefilmpjes vol experimenten en animaties die de stof verlevendigen en haar fascinatie voor de natuurkunde overbrengen. Uiteindelijk gaat de serie bestaan uit 20 lessen, over onderwerpen variĆ«rend van ‘De wetten van Newton’ en ‘Botsingen’ tot ‘Golven’ en ‘Elektrische ladingen’. Allemaal basisbegrippen dus, waarvan je je haast niet kan voorstellen dat ze op een spannende en fascinerende manier besproken kunnen worden, maar toch slaagt Cowern daar steeds weer in.

Inmiddels zijn 18 afleveringen van de serie op YouTube verschenen; de laatste twee volgen ongetwijfeld zeer binnenkort. Hieronder plaatsen we de inleidende video van het geheel; wie alle lessen van de serie wil bekijken kan dat doen op het YouTubekanaal van Physics Girl.