Sophie Bekkering wint NOJ 2019

Sophie Bekkering van het Praedinius Gymnasium in Groningen is de winnaar van de finale van de Natuurkunde Olympiade Junior, die donderdag werd gehouden aan de Universiteit Leiden.

Afbeelding 1. De winnaar.Sophie Bekkering ontvangt de oorkonde uit handen van ceremoniemeester Ad Mooldijk.

Leerlingen uit klas 2 en 3 van het havo en het vwo waren uit het hele land naar Leiden gereisd voor een wedstrijd vol lastige natuurkundeopgaven, onder andere over de baan van ruimteschepen naar Mars en de Maan, en over trillende vrachtautostoelen.

Na een dag ploeteren kon ceremoniemeester Ad Mooldijk de winnaar aankondigen: Sophie Bekkering van het Praedinius Gymnasium in Groningen, met 59,5 punten. Sophie kreeg een Newton-pendule, en een oorkonde.

Uitlegvideo

De nummer twee, Justin van der Bijl van het Stedelijk Gymnasium in Den Bosch volgde met maar een halve punt verschil, en de derde plaats werd gehaal door Robin Zweegers van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven (57 punten). Naast de opgaven maakten de leerlingen voorafgaand aan de finale ook een uitlegvideo. Die van Sophie zie je hieronder:

Natuurkunde-show

De Natuurkunde Olympiade Junior (NOJ) werd voor het eerst georganiseerd in 2014, en is het jongere broertje van de internationale Natuurkunde Olympiades die al sinds 1967 georganiseerd worden voor bovenbouwleerlingen.

Tussen de opgaven door volgden de leerlingen een programma met een demonstratie van het beroemde twee-spletenexperiment uit de quantummechanica, een natuurkunde-show met veel vloeibaar stikstof van het natuurkundecircus RINO, en een lezing van neutrino-natuurkundige Dorothea Samtleben.

Eerste vrouwelijke winnaar

De belangstelling voor de NOJ groeit. Aan de voorronden deden dit jaar zo’n drieduizend leerlingen mee, waarvan de helft meisjes. In de finale deed een recordaantal van 8 meisjes mee, en Sophie Bekkering is de eerste vrouwelijke winnaar. ‘Alledrie de universiteiten hopen natuurlijk dat je daar komt studeren’, verzekerde ceremoniemeester Mooldijk haar.

Afbeelding 2. De deelnemers.Alle 33 deelnemers aan de finale van de Natuurkunde Olympiade Junior 2019.

Zelf meedoen?

Wil je zelf meedoen aan de Natuurkunde Olympiade Junior en zit je in 2 of 3 HAVO of VWO? Of ben je docent en wil je je leerlingen stimuleren om mee te doen? Zie dan de planning op de website van de NOJ. Deelnemers kunnen zich inschrijven op de toetssite, en ontvangen dan in januari 2020 meer informatie. In maart 2020 wordt vervolgens de eerste ronde gehouden.

Vooraf oefenen kan ook: kijk vooral eens op de toetssite om te zien of de opgaven iets voor je zijn!

Bron: nieuwsbericht van Bruno van Wayenburg. De Natuurkunde Olympiade Junior is een intitiatief van het Delta Instituut voor Theoretische Natuuurkunde, en wordt georganiseerd door het Freudenthal Instituut van de Universiteit Utrecht. Het gastheerschap wisselt tussen de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en de Universiteit Leiden. Dit jaar ontving het Leidse Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION) de scholieren.