Terugkijken: lezingen FYSICA

De Nederlandse Natuurkundige Vereniging, die dit jaar precies een eeuw bestaat, organiseert jaarlijks de natuurkundeconferentie FYSICA. De opnames van de online-editie van dit jaar – mét voordrachten van twee Nobelprijswinnaars – zijn inmiddels terug te kijken.

SgrA
Afbeelding 1. Sagittarius A. Het centrum van ons melkwegstelsel, waar zich een enorm zwart gat verborgen houdt, stond centraal in de voordracht van Reinhard Genzel. Afbeelding: NASA/CXC/MIT/F. Baganoff, R. Shcherbakov et al.

Vanwege de coronacrisis moest het eeuwfeest-symposium van de NNV helaas online plaatsvinden, maar dat had ook zijn voordelen: zo werden maar liefst twee van de nieuwe Nobelprijswinnaars, Reinhard Genzel en Roger Penrose, bereid gevonden een voordracht over hun baanbrekende werk rond zwarte gaten te geven.

De fysica rond het coronavirus zelf kwam ook ter sprake: Daniel Bonn, recent veel in het nieuws vanwege zijn onderzoek naar het gedrag van de aerosolen die het virus kunnen verspreiden, ontving de jaarlijkse Physica-prijs en gaf een voordracht over zijn werk.

De gehele FYSICA-conferentie is opgenomen en is nu via YouTube terug te kijken:

De lezing van Bonn begint om 0:29:00, die van Genzel om 2:11:15 en die van Penrose om 2:33:10. Het volledige programma is terug te vinden op de FYSICA-website, en staat ook onder de opname op YouTube.