Theories of everything

Vorige week verscheen de laatste zomervideo op de QU-site. Inmiddels is het universitaire jaar weer begonnen, en is uw redactie volop bezig met het schrijven en verzamelen van nieuw materiaal over fundamentele natuurkunde.

In afwachting van de nieuwe artikelen en interviews plaatsen we nog een link naar een externe bron, maar ditmaal geen video. Het betreft hier een interactieve landkaart met de titel “Theories of Everyting”:

(Klikken op de afbeelding brengt u naar de website met de interactieve kaart.)

De kaart biedt een gedetailleerd overzicht van een groot aantal open vragen uit de moderne fundamentele natuurkunde. Denk daarbij aan vragen als:

  • Kunnen we de zwaartekracht en de quantummechanica samenvoegen?
  • Hoe kunnen we de Oerknal begrijpen?
  • Waarom zijn er in de natuur zulke enorme schaalverschillen?
  • Wat is de mysterieuze donkere materie?
  • Vernietigen zwarte gaten informatie?

Elke vraag wordt kort beschreven en een aantal mogelijke antwoorden wordt besproken. De kaart biedt echter veel meer dan dat: er wordt ook duidelijk gemaakt wat de verbanden tussen de verschillende problemen en kandidaat-oplossingen zijn, en hoe sommige oplossingen op meerdere vraagstukken tegelijk licht kunnen werpen. Daarnaast bevat de tekst diverse links naar uitgebreidere artikelen op de website van Quanta Magazine.

De kaart is gemaakt door Emily Fuhrman voor de website van Quanta Magazine – een site die overigens ook zeer aan te bevelen is als besteding van een regenachtige zondagmiddag. De link werd ons opgestuurd door Arno Krielen. Wilt u zelf ook een link, video of andere suggestie aan ons doorgeven, mailt u dan vooral naar info@quantumuniverse.nl.