Video: gravitatiegolven

Zoals elke zomer plaatst de QU-redactie in de komkommertijd een serie links naar video’s van populairwetenschappelijke lezingen. Waar dit jaar beter te beginnen dan bij de grootste natuurkundige ontdekking van het jaar, de eerste waargenomen gravitatiegolven?

Afbeelding 1. Twee samensmeltende zwarte gaten.Een gesimuleerde afbeelding van het samensmelten van twee zwarte gaten – de gebeurtenis die zorgde voor de eerste waarneming van gravitatiegolven. Afbeelding: LIGO.

Kort na de aankondiging van de eerste waarneming van gravitatiegolven, in februari van dit jaar, plaatsten we al een uitgebreid artikel over dit onderwerp op deze site. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder, en zijn er online ook diverse publiekslezingen over dit onderwerp terug te vinden. Hieronder een van onze favorieten, van astrofysicus Brian Lantz. De lezing maakt deel uit van de serie SLAC Public Lectures van het Stanford Linear Accelerator Center.

In de lezing legt Lantz niet alleen uit wat gravitatiegolven zijn en waarom het waarnemen ervan zo’n bijzonder resultaat is, maar gaat hij ook uitgebreid in op de technische hoogstandjes die nodig waren om dit ultrazwakke signaal uiteindelijk te meten.