Video: James Gates over supersymmetrie

In de zomerperiode plaatsen we op de Quantum Universe-website, naast een wekelijks inhoudelijk artikel op dinsdag, elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video.

Vandaag: een lezing uit de serie public lectures van het Perimeter Institute in Waterloo, Canada, waar we eerder ook al twee lezingen uit postten. In deze lezing komt James Gates aan het woord over supersymmetrie.

Gates legt allereerst uit wat supersymmetrie is: een hypothetische symmetrie in de natuur die ervoor zou zorgen dat er voor elk soort materiedeeltje een bijbehorend krachtdeeltje is en omgekeerd. Vervolgens legt hij uit hoe de gecompliceerde wiskunde die deze symmetrie beschrijft, gevangen kan worden in eenvoudige diagrammen.

De diagrammen zijn behulpzaam bij het zoeken naar mogelijke verschijningsvormen van supersymmetrie, maar blijken ook gerelateerd aan allerlei andere zaken. De meest verrassende hiervan is wel een relatie met de muziektheorie, die Gates aan het eind van zijn lezing kort bespreekt.

De slides bij de lezing zijn hier te downloaden.

Zelf ook een video of andere link voorstellen? Mail naar info@quantununiverse.nl.