Video: Snaren, legoblokjes en zwarte gaten

Wie regelmatig de Quantum Universe-website bezoekt zal eraan gewend zijn dat op onze website tweemaal per week, op dinsdag en vrijdag, een nieuw artikel wordt geplaatst. De zomer is inmiddels echter begonnen, en net als veel andere Nederlanders gaan ook de QU-redacteuren op vakantie. Daarom publiceren we van eind juni tot eind augustus maar één keer per week, op dinsdag, een nieuw artikel.

Niet getreurd: we laten u ook in de zomerperiode op de vrijdagen niet helemaal in de steek. In de komende weken plaatsen we elke vrijdag een link naar een interessante populairwetenschappelijke video. Leuk (én leerzaam) voor de regenachtige uurtjes die niet op het strand kunnen worden doorgebracht.

Vandaag: “String Theory Legos for Black Holes”. Deze lezing maakt onderdeel uit van de geweldige serie Perimeter Public Lectures die maandelijks aan het Perimeter Institute for Theoretical Physics in Waterloo (Ontario, Canada) georganiseerd wordt.

In deze lezing komt snaartheoreet en zwarte gaten-expert Amanda Peet aan het woord. Ze geeft een korte introductie in de snaartheorie, legt vervolgens uit wat de informatieparadox voor zwarte gaten is (een onderwerp dat de laatste weken ook in ons dossier over zwarte gaten centraal staat) en vertelt ten slotte hoe ze in haar eigen onderzoek met behulp van de “legoblokjes” van de snaartheorie de informatieparadox en andere raadsels rond zwarte gaten onderzoekt.

De slides die bij de lezing gebruikt worden zijn hier (als PDF) te downloaden.

Met dank aan Arno Krielen voor het insturen van de link. Zelf ook een video of andere link voorstellen? Mail naar info@quantununiverse.nl.