Vrijdag 25 januari: Viva Fysica!

Kun je neutrino’s meten onder water? Hoe bouw je de meest precieze quantumklok ter wereld? Deze en vele andere natuurkundige vragen worden beantwoord tijdens Viva Fysica 2019. Op 25 januari vindt op de UvA weer het jaarlijkse symposium voor middelbare-schooldocenten en -leerlingen over recent natuurkunde-onderzoek plaats.

Een neutrinometing onder water.Afbeelding: KM3Net.

Viva Fysica is een congres voor natuurkundedocenten en hun meest geïnteresseerde bovenbouwleerlingen (5-6 VWO). Tijdens het ochtendprogramma van het congres komen zes natuurkundigen aan het woord om te vertellen wat op die moment dé open vragen en de recentst ontdekte antwoorden in hun tak van de natuurkunde zijn. In de middag is er vervolgens de gelegenheid om de laboratoria op het Science Park in Amsterdam te bezoeken of een workshop over een onderwerp naar keuze te volgen, en wordt er een demonstratie gegeven van eenvoudige maar verrassende natuurkunde-experimenten.

Ben je natuurkundedocent? Geef je dan op? Ben je 5- of 6-VWO’er en zou je graag komen? Wijs je docent dan op het congres en laat hem of haar zichzelf opgeven. Elke docent mag vijf leerlingen meenemen, dus maak ook vooral vier medeleerlingen enthousiast! Aanmelden kan via de website van de Its Academy.

Voorlopig programma

10:00 Opening
10:10 De Nobelprijs (1): Optische pincetten – Erwin Peterman (VU)
10:35 De Nobelprijs (2): Intense laserpulsen – Kjeld Eikema (VU)
11:00 Pauze

11:30 KM3Net: Neutrino’s meten onder water – Ronald Bruijn (UvA)
11:55 Holography (Engels) – Alejandra Castro (UvA)
12:20 Zwaartekrachtgolven en de samenstelling van sterren – Lex Kaper (UvA)
12:45 Lunch

13:30 iqClock: Building the most accurate clock in the world (Engels) – Shayne Bennetts (UvA)
14:00 Rondleidingen en workshops
15:00 Physics Show
16:00 Afsluiting en een drankje