Weekend van de Wetenschap

Komend weekend, 2 en 3 oktober, is het jaarlijkse Weekend van de Wetenschap. Universiteiten, onderzoeksinstituten, bedrijven en allerlei andere instellingen die iets met wetenschap doen, openen hun deuren – zowel live als virtueel – voor een breed publiek.

De negende editie van hét gratis wetenschapsfestival voor het gehele gezin wordt geopend op
2 en 3 oktober met een spectaculaire liveshow vanuit NEMO, gepresenteerd door Klaas van Kruistum met sidekick Anna Gimbrère. Het programma is te volgen via een livestream op zaterdag- en zondagochtend, met bijzondere gasten, toffe proefjes en reports vanuit het land. Leer meer over de wereld achter de wetenschap van niemand minder dan André Kuipers, Robbert Dijkgraaf, Diederik Gommers, Jaap van Dissel, Frans de Waal en Erik Scherder met Keet Oldenbeuving.

Tijdens Weekend van de Wetenschap gaan speciaal voor families de deuren open van unieke locaties die normaal niet zomaar toegankelijk zijn. Kom bijvoorbeeld naar de grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden, die pas in 2022 officieel opengaat. Of leer hoe koeien op een klimaatvriendelijke manier gemolken worden op de boerderij van de toekomst bij Dairy Campus in Leeuwarden. Zie een echte speurhond van de douane aan het werk bij het Belasting & Douane Museum in Rotterdam. Of word een echte dronepiloot bij Bibliotheek Noordwest Veluwe.

Ook de natuurkunde ontbreekt tijdens het weekend natuurlijk niet. Zo kun je op de Open Dag van het Amsterdam Science Park op zaterdag 2 oktober lezingen en rondleidingen bijwonen over zwarte gaten, ultrakoude atomen, de natuurkunde achter het corona-onderzoek, donkere materie, en nog veel meer natuurkundige onderwerpen. Vanwege de corona-maatregelen moet je voor die activiteiten wel even online reserveren. Is je favoriete onderdeel al vol of is Amsterdam wat ver weg, dan kun je veel van de programma-onderdelen ook volgen via een livestream.

Het programma van het hele weekend van de wetenschap, inclusief alle verdere informatie over tijden, reserveren, livestreams, enzovoort, kun je vinden op weekendvandewetenschap.nl.