Welkom op quantumuniverse.nl!

Van harte welkom op de nieuwe populairwetenschappelijke en educatieve website www.quantumuniverse.nl! Deze site, opgezet vanuit de Spinozapremie die prof. Erik Verlinde in 2011 won, heeft als doel om grensverleggend onderzoek in de fundamentele natuurkunde op heldere wijze aan het grote publiek te presenteren. Daarbij proberen we zo veel mogelijk de wetenschappers zelf aan het woord te laten, om hun enthousiasme voor het vakgebied over te brengen en hun resultaten zo waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven.

Op www.quantumuniverse.nl treft u het volgende aan:

Artikelen en dossiers

Regelmatig publiceren we op deze website populairwetenschappelijke artikelen. U vindt deze artikelen op de voorpagina en onder het tabblad “verkennen”.

Sommige artikelen gaan over recente wetenschappelijke ontdekkingen; andere hebben als doel om bepaalde natuurkundige begrippen op duidelijke wijze uit te leggen. In het laatste geval gaan er vaak meerdere artikelen over hetzelfde onderwerp; zulke artikelen vormen samen een dossier. Zo zijn er op dit moment al dossiers beschikbaar over de onderwerpen “entropie” en “faseruimte”, en verschijnen er in de komende weken aflevering voor aflevering dossiers over de onderwerpen “quantummechanica” en “relativiteitstheorie”.

De moeilijkheidsgraad van artikelen en ander materiaal op Quantum Universe wordt aangegeven door de blauwe, gele en rode tags. Blauwe artikelen zijn bedoeld voor een algemeen publiek; gele artikelen vereisen enige achtergrondkennis (meestal van grofweg VWO-niveau) en rode artikelen zijn gericht op mensen met meer achtergrondkennis zoals studenten en wetenschappers.

Lesmateriaal

Er is in Nederland veel vraag naar goed lesmateriaal over de fundamentele natuurkunde. Daarbij kan het gaan om lesmateriaal voor het Nieuwe Natuurkundecurriculum op de middelbare school, maar ook om cursussen, colleges of zelfstudie.

Onder het tabblad “Leren” verzamelen we dit lesmateriaal. Het kan daarbij gaan om materiaal dat door de QU-medewerkers zelf is ontwikkeld (zoals onze nieuwe lessenseries Quantummechanica en Relativiteitstheorie voor de Nieuwe Natuurkunde die binnenkort verschijnen) of om materiaal uit andere bronnen waarvan we denken dat het geschikt is als lesmateriaal.

Forum

Fundamentele natuurkunde roept veel vragen op, en natuurkunde begrijpen zonder goede feedback is vaak lastig – hoe goed het materiaal ook is. Daarom bestaat op onze website ook de mogelijkheid om met anderen van gedachten te wisselen op ons forum. Ook is het mogelijk om vanuit de artikelen direct op een link te klikken om in het forum een discussie over het betreffende onderwerp te beginnen of een vraag te stellen.

Het forum vindt u onder het tabblad “Meedoen”. Iedereen kan een account aanvragen en vervolgens met medegebruikers en wetenschappers discussiĆ«ren over natuurkundige onderwerpen. Leest u, voor u dat doet, wel even de introductietekstjes die u bovenaan het forum vindt en de post over forumetiquette goed door.

Suggesties?

We willen van www.quantumuniverse.nl graag een zo goed mogelijke website maken. Suggesties, zowel voor de inhoud van de site als voor de structuur ervan, zijn dan ook van harte welkom. Heeft u tips, suggesties of vragen, dan lezen we die graag terug op het forum.