Zaterdag 6 mei: Utrecht Physics Challenge

Zaterdag 6 mei niets te doen? In Utrecht vindt op het Domplein de Utrecht Physics Challenge plaats: een natuurkunde-evenement met proefjes, demonstraties, live natuurkundeshows en de mogelijkheid om al je natuurkundevragen te stellen aan experts.

Eén dag, twee evenementen

De Utrecht Physics Challenge is een combinatie van twee evenementen. Op het Domplein wordt van 10:00 tot 19:00 het Physics Festival gehouden: een gratis evenement, open voor iedereen, met als doel om alle coole facetten van de natuurkunde uit te lichten voor professoren, studenten, maar vooral ook voor gezinnen en iedereen die geïnteresseerd is. Op het Domplein zullen 15 kraampjes staan met verschillende experimenten en demonstraties. Daar tussenin staan meerdere grote experimenten opgesteld, waar je zelf de natuurkunde kunt ervaren. Op het podium zullen een aantal shows plaatsvinden: de Bonn Physics Show, de Experts on Stage (waar je al je natuurkundegerelateerde vragen kunt stellen aan experts van de universiteit) en de Spin Up Spin Down quiz.

Tegelijkertijd vindt in het aangrenzende Academiegebouw de Student Challenge plaats: een competitie voor natuurkundestudenten uit heel Nederland. De Student Challenge bestaat uit acht voordrachten van vooraanstaande internationale natuurkundigen in vakgebieden zoals supergeleiding, klimaat, chaos, ruimteonderzoek en donkere materie. Aan het eind van de lezingen wordt een quiz gehouden met behulp van een interactieve app. De studenten beginnen als ‘quark’ en verdienen punten met de vragen om uiteindelijk een ‘Einstein’ te worden. Aan de Student Challenge kunnen 200 deelnemers meedoen; inschrijven kost €5.

Meer informatie

Uitgebreide informatie, waaronder het precieze programma en een routebeschrijving, zijn te vinden op de website van de Utrecht Physics Challenge.