De wiskunde in kaart gebracht

In december plaatsen we een kort stukje over de prachtige animatie The Map of Physics van Dominic Walliman. In een filmpje van nog geen 10 minuten gaf Walliman een overzicht van de gehele natuurkunde en al haar deelgebieden. Op het filmje kwamen erg veel positieve reacties, en Walliman komt daarom nu met een vervolg: The Map of Mathematics.

De Quantum Universe-website gaat over natuurkunde, maar zonder wiskunde is er eigenlijk geen natuurkunde. Dat maakt Walliman in zijn animatie ook duidelijk: vrijwel elke puur wiskundige constructie vindt – soms op geheel onverwachte wijze – een toepassing in de natuurkunde, de economie, de informatica, enzovoort. De trouwe lezer van deze website zal veel van de onderwerpen die in de kaart voorkomen dan ook al eerder op deze site zijn tegengekomen.

Het filmpje eindigt met een intrigerende vraag: hoe kan het dat al die door mensen bedachte wiskunde zo prachtig de wereld om ons heen beschrijft? Of, in de woorden van Eugene Wigner: waarom is er zo’n onredelijke effectiviteit van de wiskunde in de natuurwetenschappen? Of u nu ge├»ntersseerd bent in filosofische vragen als deze of gewoon verwonderd wilt worden door de enorme breedte van de verschillende onderwerpen in de wiskunde, we kunnen u het filmpje van harte aanraden.