Dossier: donkere materie

Van februari tot mei 2016 verschenen er op The Quantum Universe vier artikelen in het dossier “donkere materie”, geschreven door sterrenkundige Margot Brouwer. Hieronder een overzicht van deze artikelen:

  • 5 februari: Een duistere ontdekking. Een groot deel van de materie in het heelal blijken we niet te kunnen zien – maar hoe zijn we daar ooit achter gekomen?
  • 4 maart: Strijd tussen de sterren. Bestaat donkere materie echt, of moeten de zwaartekrachtswetten worden aangepast? De geleerden zijn het daar nog altijd niet over eens, maar er zijn diverse aanwijzingen voor de eerste optie.
  • 1 april: Onzichtbaar en ongrijpbaar. Hoe vind je materie die je niet kunt zien en waarvan je niet weet waar het uit bestaat? In dit artikel een overzicht van de diverse zoekmethodes.
  • 13 mei: Licht in de duisternis. Donkere materie doordringt het universum op elke mogelijke schaal. De kosmische achtergrondstraling leert ons veel over de aanwezigheid van donkere materie op de allergrootste schaal: die van het hele heelal.

Afbeelding blokkenschema: de “bullet cluster”, een cluster van sterrenstelsels die in het onderzoek naar donkere materie een belangrijke rol speelt. Foto: NASA, Chandra X-ray Observatory.