Het donkere heelal in het nieuws

Afgelopen dinsdag verscheen het nieuwe artikel van fysicus Erik Verlinde, waarin hij zijn ideeën over zwaartekracht, donkere materie en donkere energie uiteenzet. Dat leidde niet alleen in de wetenschappelijke wereld, maar ook in de media tot bijzonder veel aandacht. Ons eigen artikel over het werk van Verlinde werd ruim 10.000 keer bekeken, en ook diverse kranten, websites en andere media besteedden, ondanks de Amerikaanse verkiezingen, uitgebreid aandacht aan het onderzoek. Een overzicht voor wie alles nog eens wil nalezen.

De Universiteit van Amsterdam zelf maakte een kort filmpje waarin Verlinde zijn werk toelicht:

Ook diverse kranten een tijdschriften schreven over het nieuwe artikel:

Ook in beeld en geluid was er de nodige aandacht:

  • Met het Oog op Morgen had Erik Verlinde in de radio-uitzending. (Interview begint rond 42:20 minuten.)
  • De Kennis van Nu heeft diverse recente en ook enkele oudere items die over het werk van Verlinde gaan.

Ten slotte alvast een aankondiging: over een ruime week verschijnt ook een boekje van wetenschapsjournalist George van Hal over het werk van Erik Verlinde:

De bovenstaande lijst zal de komende tijd ongetwijfeld nog groeien; we zullen deze pagina dan ook regelmatig updaten. Heeft u zelf nog suggesties voor links die niet mogen ontbreken, dan horen we dat natuurlijk ook erg graag.

De hier genoemde links zijn allemaal Nederlandstalig, maar ook in de Engelstalige media – die de afgelopen week natuurlijk wel iets anders aan hun hoofd hadden – begint aandacht te komen voor het onderwerp. Binnenkort ook daarvan zeker een linklijstje – voor nu alvast de cartoon die vanmorgen door Randall Munroe op de bekende website XKCD geplaatst werd:

In welke mate Verlindes ideeën wél overeenkomen met de data wordt zowel door theoreten als door astronomen nu grondig onderzocht. Ook daarover binnenkort op deze site meer!

Afbeelding blokkenschema: Wikipedia-gebruiker Sollok29.