Kan wiskunde alles beschrijven?

Grote Vragen is een VPRO-serie waarin wetenschapsjournalist Rob van Hattum een reis door de wetenschap maakt. In de meest recente aflevering, “Kan de wiskunde alles beschrijven?” komt mathematisch fysicus Miranda Cheng aan het woord. Zij bestudeert hoe de wiskunde, als taal van de natuur, ons in staat stelt allerlei onverwachte verbanden te leggen.

Miranda Cheng
Kan de wiskunde alles beschrijven? Op een bankje in het park legt Miranda Cheng aan Rob van Hattum uit hoe de umbrale maneschijn werkt. Screenshot uit “Kan de wiskunde alles beschrijven?”

Miranda Cheng is misschien geen doorsnee-wetenschapper: in haar jeugd in Taiwan ging ze niet graag naar school, had ze een hekel aan wiskunde, en zette ze zich als drummer van een punkband af tegen de maatschappij. Geïnteresseerd in de wereld was ze echter wel, en uiteindelijk leidde dat haar tóch naar de wis- en natuurkunde. Tegenwoordig is ze onderzoeker in de mathematische fysica aan de Universiteit van Amsterdam.

De documentaire die Rob van Hattum over Miranda Cheng maakte gaat over de weg die ze volgde om uiteindelijk wetenschapper te worden, maar ook over haar onderzoek naar de ‘umbrale maneschijn‘, een theorie die verbanden legt tussen twee heel verschillende soorten wiskunde die in de natuurkunde een belangrijke rol spelen.

Een mooi portret van een heel interessante wetenschapper, dat nu terug te kijken is via de website van de VPRO en NPO Start: