InScience Festival: Chasing Einstein

Van 6 t/m 10 november wordt in Nijmegen voor de vijfde maal het wetenschapsfilmfestival InScience georganiseerd. Onderdeel van het festival is de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie en zwaartekracht met hoofdrollen voor Margot Brouwer en Erik Verlinde.

Afbeelding 1. Chasing Einstein.Still uit de film die op 7 november in Nederland in première gaat.

InScience, of voluit: het International Science Film Festival Nijmegen, is een van de grootste internationale filmfestivals voor de wetenschapsfilm in Europa. Het programma bestaat uit de beste wetenschapsfilms die het afgelopen jaar wereldwijd zijn verschenen. Tijdens het festival ontmoeten internationale topwetenschappers, filmmakers en publiek elkaar om de nieuwste inzichten te delen die de wereld van morgen vormgeven.

Op het programma staat onder meer de Nederlandse première van Chasing Einstein, een film over donkere materie, waarin de vraag wordt gesteld of die materie wel echt bestaat, en zo niet, of we dan de relativiteitstheorie van Albert Einstein wel goed begrijpen. Zoals de makers van de film het zelf formuleren:

Exactly one century ago, Einstein published his theory of relativity. Since then, nobody has managed to topple or even shake this theory. In fact, gravitational waves were measured for the first time in 2015, further confirming Einstein’s theory. Nevertheless, the consequence of this theory is that the universe is made of a mysterious form of invisible matter that nobody has observed! Physicists working on a new theory of gravity do not believe that the theory of relativity holds the answer. The response of Einstein followers is that we don’t need a new theory but more advanced equipment to detect the missing particle. Chasing Einstein follows leading scientists to the edge of the universe, who embody Einstein’s famous motto: “The important thing is not to stop questioning.”

In de film spelen de Nederlandse onderzoekers Margot Brouwer en Erik Verlinde een belangrijke rol. Geen onbekende namen voor de trouwe QU-lezer: Margot Brouwer schreef enkele jaren geleden voor deze website een serie artikelen over donkere materie, en het onderzoek van Erik Verlinde, over het al dan niet bestaan van donkere materie en de rol die de zwaartekracht daarin speelt, zijn hier ook uitgebreid beschreven.

Wie alvast een voorproefje van de film wil kan hieronder de trailer bekijken:

Chasing Einstein draait in Amerika al enkele weken, maar de Nederlandse première is op donderdag 7 november om 19:00. De première wordt omlijst door een discussie tussen Margot Brouwer en deeltjesfysicus James Beacham over het al dan niet bestaan van donkere materie, gemodereerd door Klaas Landsman. Kaarten voor de première (€ 9,50) zijn te bestellen via de website van het InScience Festival.