Terugkijken: Viva Fysica 2018

Jaarlijks wordt in januari op de Universiteit van Amsterdam de manifestatie Viva Fysica! georganiseerd: een natuurkundecongres voor docenten en leerlingen. Op Viva Fysica! vertellen onderzoekers wat er zoal speelt in het natuurkundeonderzoek van vandaag. Op vrijdag 26 januari 2018 was de editie van dit jaar. De lezingen van de dag zijn nu online terug te kijken.

Afbeelding 1. Viva Fysica!Een metamateriaal dat onder druk een wel heel bijzondere vervorming krijgt. Afbeelding uit de presentatie van Corentin Coulais.

De lezingen

Het ochtendprogramma bestond uit een zestal lezingen over de laatste ontwikkelingen in de natuurkunde:

Middagprogramma

Het middagprogramma bestond uit rondleidingen langs de verschillende laboratoria op het Science Park in Amsterdam. Daarnaast vier de Physics Fair te bewonderen, een “kermis” van leuke en eenvoudige natuurkunde-experimenten.

Ten slotte waren er in de middag drie workshops: een over afschatten en dimensieanalyse (zie bijvoorbeeld dit artikel), een over “quantummechanica in de knoop” (naar aanleiding van dit en dit artikel) en een over quantumcomputers. Van die laatste workshop zijn de slides hier te downloaden.

Viva Fysica 2019…

Niet aanwezig geweest bij Viva Fysica, en nu al spijt? Niet getreurd: ook in januari 2019 zal er weer een Viva Fysica! georganiseerd worden. Zodra de precieze datum bekend is (waarschijnlijk een van de laatste vrijdagen in januari), melden we die natuurlijk via de Quantum Universe-kanalen en zal die ook op de website van de Its Academy komen te staan.

Tot volgend jaar!