Terugkijken: Viva Fysica 2021

Jaarlijks wordt in januari door de Universiteit van Amsterdam en Betapartners de manifestatie Viva Fysica georganiseerd: een natuurkundecongres voor docenten en leerlingen. Op Viva Fysica vertellen onderzoekers wat er zoal speelt in het natuurkundeonderzoek van vandaag. Op vrijdag 29 januari was de editie van dit jaar. De lezingen van de dag en de virtuele rondleiding op het CERN zijn nu online terug te kijken.

Vanwege de welbekende omstandigheden was Viva Fysica dit jaar natuurlijk online. Het programma was dan ook iets korter dan andere jaren, maar de bijna 200 bezoekers kregen alsnog drie mooie lezingen en een rondleiding voorgeschoteld. De lezingen waren zoals altijd actueel: Daniel Bonn sprak over zijn onderzoek naar de verspreiding van aerosolen, Nathalie Degenaar over het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarvan de ontdekking in 2020 de helft van de Nobelprijs voor de Natuurkunde opleverde. Marcel Vonk besprak hoe wiskunde en natuurkunde samengaan – een onderwerp dat dan weer in het teken stond van de ándere helft van de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Aangezien ook gewone lab-rondleidingen onmogelijk waren, werd van de nood een deugd gemaakt: via een live-verbinding met het CERN konden de bezoekers met Clara Nellist meelopen door de immense ATLAS-detector, momenteel toegankelijk omdat het CERN in een onderhoudsperiode zit. Deelnemers kregen de gelegenheid om al hun vragen te stellen, en daar werd volop van gebruikgemaakt.

De diverse onderdelen van de dag zijn hieronder via YouTube terug te kijken. Voor wie al uitkijkt naar de volgende editie van Viva Fysica: die zal waarschijnlijk op vrijdag 28 januari 2022 georganiseerd worden. Reserveer de dag dus vast in je agenda, en houd in het najaar onze site en social media in de gaten voor de definitieve aankondiging!

Aerosolen en de verspreiding van het Coronavirus – Daniel Bonn


(Slides bij de presentatie)

Het superzware zwarte gat in de Melkweg – Nathalie Degenaar


(Slides bij de presentatie)

Hoe wiskunde de natuurkunde kan helpen, en omgekeerd – Marcel Vonk


(Slides bij de presentatie)

Virtuele rondleiding ATLAS (CERN) – Clara Nellist