Vrijdag 26 januari: Viva Fysica!

Hoe stop je het heelal in de computer? Kun je natuurkunde gebruiken om kunst beter te bewaren? En wat klopt er nu wel en niet aan de film Oppenheimer? Die vragen – en heel veel andere – worden op vrijdag 26 januari beantwoord op het jaarlijkse symposium Viva Fysica, voor middelbare-schooldocenten en -leerlingen.

Viva Fysica, jaarlijks georganiseerd op de Universiteit van Amsterdam, is een symposium voor natuurkundedocenten en hun meest geïnteresseerde bovenbouwleerlingen (5-6 VWO). Tijdens het ochtendprogramma komen zes natuurkundigen aan het woord om te vertellen wat op die moment dé open vragen en de recentst ontdekte antwoorden in hun tak van de natuurkunde zijn. In de middag is er vervolgens de gelegenheid om de laboratoria op het Science Park in Amsterdam te bezoeken of een workshop over een onderwerp naar keuze te volgen.

Ben je natuurkundedocent? Geef je dan op! Ben je leerling en zou je graag komen? Wijs je docent dan op het symposium en laat hem of haar zichzelf opgeven. Elke docent mag tot vijf leerlingen meenemen, dus maak ook vooral vier medeleerlingen enthousiast! En krijg je je docent nu echt niet zo ver om zich aan te melden, of zijn er meer dan vijf leerlingen geïnteresseerd, stuur dan even een mailtje naar info@quantumuniverse.nl en we kijken of je tóch kunt komen. Aanmelden kan via de website van de betapartners.

Het programma van 26 januari:

10:00 Opening
10:10 Het heelal in de computer – Steven Rieder
10:35 Op zoek naar de allerkleinste deeltjes – Hella Snoek
11:00 Pauze
11:30 Kristallisatie in erfgoed en kunst – Rozeline Wijnhorst
11:55 Hypersnel met ultra-intense laserpulsen: de Nobelprijzen van 2023 – Kjeld Eikema
12:20 Robert Oppenheimer en de ontwikkeling van de atoombom – Machiel Kleemans
12:45 Lunchpauze
13:30 Help mee met zoeken naar zwarte gaten! – Daniëlle Pieterse
14:00 Rondleidingen en workshops – ronde 1
15:00 Rondleidingen en workshops – ronde 2
16:00 Afsluiting met een drankje
16:30 Einde

Wil je vast in de stemming komen, dan kun je op deze site ook al wat programma-onderdelen uit eerdere jaren terugkijken:

Hopelijk tot ziens op 26 januari!